Startpagina Actueel

‘Zuiderse’ groenten en fruit in Vlaanderen: courgettes kloppen in ha tomaten

Hoewel in ha de teelt van tomaten in serres de voorbije jaren sterk is blijven stijgen, blijven de courgettes in openlucht de lijst van ‘zuiderse’ groenten en fruit in Vlaanderen aanvoeren. Dat blijkt uit cijfers die Steven Coenegrachts (Open VLD) bij Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) opvroeg.

Leestijd : 2 min

De teelt van ‘zuiderse’ groenten, zoals tomaat, paprika, courgette, aubergine... vertegenwoordigt een belangrijk onderdeel van de Vlaamse groententeelt. Uit de resultaten van de landbouwenquête van de FOD Economie-StatBel blijkt dat in 2019 in hectares de teelt van courgettes in openlucht (573 ha) nog altijd op 1 staat, op de voet gevolgd door tomaten in serres (534 ha) en op 3 wijnstokken in openlucht (198 ha).

Grootste procentuele stijging bij wijnstokken

Daarna volgen paprika (serre), komkommer (serre), courgettes (serre), aubergines (serre) en druiven (serre). In 10 jaar is de teelt in hectares van courgettes (openlucht) bijna verdrievoudigd, die van wijnstokken (openlucht) bijna verviervoudigd en van tomaten (serre) is er 25 % bijgekomen.

De teelt van tomaten in serres groeit verder.
De teelt van tomaten in serres groeit verder. - Foto: LBL

West-Vlaanderen is koploper in courgettes (open lucht), komkommer (serre) en courgettes (serre), Antwerpen heeft de leiding in tomaten (serre), paprika (serre) en aubergines (serre), Vlaams Brabant spant de kroon in wijnstokken (openlucht) en Limburg in druiven (serre).

Succes bepaald door eigenschappen en rendabiliteit

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) juicht op dat vlak alle initiatieven van de producentenorganisaties en de praktijkcentra toe. “De voornaamste uitdaging bestaat erin teelten te vinden die ook geschikt zijn voor ons klimaat (temperatuur, hoeveelheid zonlicht, bodem...). Daarna zal het succes ook voor een stuk worden bepaald door de rendabiliteit van de teelt.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken