Startpagina Akkerbouw

Nieuwe kiemremmer Argos toegelaten

Eind september is Argos als kiemremmer in consumptieaardappelen in België toegelaten. Argos is een kiemremmer op basis van sinaasappelolie, gewonnen uit de schil van sinaasappelen. Bij de formulering van Argos worden geen chemische oplosmiddelen of toevoegingen gebruikt.

Leestijd : 3 min

Door de natuurlijke oorsprong van deze kiemremmer hebben aardappelen behandeld met Argos geen residu en geldt er na behandeling ook geen veiligheidstermijn, ofwel wachttijd met betrekking tot uitschuren.

Tom Van Craenem, Crop Manager bij UPL legt uit dat met maximaal 9 toepassingen van 100 ml Argos er een flexibele toelating is waarmee onder verschillende omstandigheden een effectieve kiemremming mogelijk is.

Werking

Argos wordt toegepast door het middel te vernevelen (foggen) in de bewaarloods. Kiemen worden afgebrand en de kiemgroei stilgelegd. Van Craenem: “Ook kleine kiempjes die met het blote oog niet te zien zijn worden zo in de kiem gesmoord. Door de effectieve en krachtige afbranding wordt de kiemontwikkeling gedurende een aantal weken tegengegaan.

Met de behandeling moet gestart worden zodra er een indicatie is van het doorbreken van de kiemrust. Volg hiervoor de bewaring wekelijks op. Tijdig starten geeft immers het beste resultaat. Wanneer de volgende behandeling moet gebeuren hangt af van meerdere factoren zoals de conditie van de bewaarde partij aardappelen, het ras, bewaarinfrastructuur, bewaartemperatuur, ... De volgende behandeling zal nodig zijn als de eerste kleine kiempjes op de eerste knollen weer zichtbaar worden. Het snelst zal men na 3 weken moeten terug komen. Maar ook een interval van 5 weken is mogelijk.

Kwaliteit

Het afbranden heeft geen nadelig effect op de schilkwaliteit van de aardappel. Bij de toepassing is tijdig starten en een goede verdeling van Argos door gestuurde ventilatie in de bewaring belangrijk. Argos dringt makkelijk door in aardappelen in kisten en bulkbewaring, werkt snel door de contactwerking en kan worden toegepast in alle typen bewaarschuren.”

Van Craenem voegt toe: “Argos is lichtgeel tot transparant van kleur en ruikt naar sinaasappel. Dit is geen penetrante geur en heeft geen nadelig effect op de smaak of geur van consumptieaardappelen of verwerkte producten, zoals frieten en chips. We hebben ook onderzoek gedaan naar de bakkwaliteit en ook hier geen nadelige effecten gevonden.”

Onderzoek

Argos is vanaf 2012 in Nederland uitgebreid onderzocht bij Wageningen University & Research (WUR) Open Teelten in Lelystad. De laatste twee bewaarseizoenen is het product in samenwerking met de verwerkende industrie ook in de praktijk getest op een selectie van akkerbouwbedrijven die uiteenlopende bewaartechnieken toepassen. Deze testen zijn gemonitord door de WUR Open Teelten. “Door het doen van veel praktijkonderzoek hebben we een goed beeld gekregen van de werking van Argos toegepast bij verschillende aardappelrassen”, vertelt Van Craenem.

Op het veld

Van Craenem wijst erop dat de kiemremming in de aardappelbewaring ook al op het veld kan starten, zeker nu we moeten bewaren zonder CIPC. Hij adviseert om maleïnehydrazide (Himalaya) in te zetten tijdens het groeiseizoen van de aardappelen om de kiemremming te beheersen, er is een nevenwerking naar doorwas en aardappelopslag in volgteelten wordt verminderd.

Wordt maleïnehydrazide op het veld toegepast, dan kan later in de bewaring gestart worden met de inzet van Argos. Worden er op het veld toch geen maatregelen genomen riching kiemremming, dan zullen we dit sneller moeten aanpakken in de bewaarloods. Tevens heeft het toepassen van maleïnehydrazide een effect op de toepassingsinterval van Argos die in de bewaring kan aangehouden worden.

Tim Decoster

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken