Startpagina Actueel

Landbouwsector belangrijke partner bij verdere bespreking van het Bosuitbreidingsplan

De Vlaamse bosintendant zit voortaan regelmatig met de landbouwvertegenwoordigers samen om te zien hoe de samenwerking voor de uitvoering van het nieuwe Bosuitbreidingsplan concreet kan worden. Goed nieuws, want landbouwers zijn de grootste actoren op onze gronden.

Leestijd : 3 min

De implementatie van het nieuwe Bosuitbreidingsplan is een proces waar vele actoren bij betrokken worden, of zouden bij betrokken moeten worden. Landbouworganisaties gaven eerder al te kennen dat ze als grootste grondgebruiker ook hun zeg in het hele debat willen hebben.

Bosintendant overlegt met landbouwpartners

De bosintendant zat samen met vertegenwoordigers van Boerenbond, departement Landbouw & Visserij, BioForum, Groene Kring, het vroegere Agrobeheerscentrum en het Algemeen Boerensyndicaat. Uit dat overleg maakt Vlaams minister Zuhal Demir op dat landbouwvertegenwoordigers erkennen dat er “goede maatschappelijke redenen en uitdagingen zijn om als Vlaamse overheid te investeren in bosuitbreiding.” Het gaat in totaal om 4.000 ha.

Landbouworganisaties vragen anderzijds aandacht voor de druk dier op de landbouwbedrijven ligt en benadrukken dat landbouwgrond essentieel is voor een gezonde bedrijfsvoering. Er wordt dan ook gevraagd om de doelstelling van 4.000 ha bijkomend bos op een planmatige en evenwichtige manier te realiseren.

Om draagvlak te creëren en ruimte te laten voor een duurzame landbouwsector in Vlaanderen is het belangrijk dat natuurdoelen, onder meer de Natura 2000-doelen, niet op elkaar worden gestapeld maar maximaal op elkaar worden afgestemd. Vlaams minister Zuhal Demir bevestigt dat de Natura 2000-bosdoelen onderdeel zijn van de nieuwe bosuitbreidingsdoelstelling en er niet bovenop komen.”

Toenemend gebruik in de niet-professionele landbouwsfeer

Op het overleg hebben landbouwvertegenwoordigers ook geduid op het toenemend gebruik in de niet-professionele landbouwsfeer als knelpunt binnen het landbouwareaal. Oplossingen hiervoor zouden ook bijdragen aan grondbeschikbaarheid voor bosuitbreiding.

“Over het bij prioriteit realiseren van bosuitbreiding in groene bestemmingen is geen algemene eenstemmigheid”, duidt Vlaams minister Zuhal Demir. Sommigen wijzen erop dat deze groene bestemmingen niet overal overeenkomen met de actuele situatie op het terrein, waarbij nog levenskrachtige landbouwbedrijven in deze bestemmingen zijn gesitueerd.

In dat geval wordt gepleit voor een gebiedsgerichte aanpak, waarbij goede afspraken kunnen worden gemaakt tussen de verschillende grondgebruikers in de open ruimte. “Ik kan deze werkwijze alleszins bijtreden en zie hier een grote rol voor het ruimtelijk beleid.” Bovenlokale gebiedsontwikkelingsprocessen en planprocessen laten inspraak toe en ondersteunen samenwerking.

Beschikbaar stellen van instrumenten

De vertegenwoordigers van de landbouworganisaties dringen verder aan op het beschikbaar stellen van de nodige instrumenten, die ondersteunend zijn op bedrijfsniveau om de economische leefbaarheid van de bedrijven te garanderen.

“Daarbij wordt gedacht aan de grondenbank voor het ruilen van gronden. “Ik heb aan de VLM gevraagd een grondenbank bosuitbreiding op te richten. Ik voorzie de nodige financiële middelen om via de grondenbank 160 ha bijkomend te verwerven om deze legislatuur te bebossen.”

Verder samenwerken aan Bosuitbreidingsplan

Conclusie van het overleg: voor Vlaams minister Zuhal Demir zijn er “voldoende aanknopingspunten om de landbouwsector te blijven betrekken bij de uitvoering van het Bosuitbreidingsplan van de Vlaamse regering.” De bosintendant zal voortaan regelmatig overleg hebben met de landbouwvertegenwoordigers om met hen na te gaan hoe de samenwerking verder kan worden geconcretiseerd.

Lieven Vancoillie

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken