Startpagina Actueel

Vlaamse codex voor Dierenwelzijn is niet voor morgen

Het opstellen van een Vlaamse codex voor Dierenwelzijn is voor Ben Weyts, Vlaams minister voor Dierenwelzijn, een van de belangrijkste projecten uit zijn beleidsnota. “Ik laat me niet vastpinnen op een einddatum.” Landbouworganisaties zijn tevreden dat er intussen toch overleg is geweest.

Leestijd : 2 min

Om het welzijn van de dieren te waarborgen, stelt het Vlaamse regeerakkoord dat er een duidelijk geïntegreerd wetgevend kader voor alle segmenten van het dierenwelzijnsbeleid in de vorm van een Vlaamse codex voor Dierenwelzijn komt. Gwenny De Vroe, Vlaamse parlementslid voor Open VLD, vroeg aan Ben Weyts, bevoegd voor Dierenwelzijn, in een schriftelijke vraag naar een stand van zaken.

Dienst Dierenwelzijn krijgt een hoofdrol

“Uiteraard krijgt de dienst Dierenwelzijn hierin een hoofdrol aangezien zij door hun jarenlange ervaring weten wat de sterke en minder sterke punten zijn van de huidige Dierenwelzijnswet en waar er lacunes zitten”, antwoordt minister Ben Weyts. “Verder gebeurt er een consultatie van enerzijds buitenlandse dierenwelzijnsregels en anderzijds van GAIA als belangrijkste dierenbeschermingsvereniging.”

Voorlopig werd nog geen advies gevraagd aan de Vlaams Raad voor Dierenwelzijn. “De Raad heeft immers nu al een ambitieus werkprogramma. Het spreekt voor zich dat de Raad wel altijd op de hoogte zal worden gehouden over de vorderingen in dit dossier.”

Het vraagt tijd om een werk van dergelijke omvang op een degelijke manier uit te voeren. “Om de dienst Dierenwelzijn alle ruimte te geven om een voorstel uit te werken dat niet enkel rekening houdt met het heden, maar ook met de toekomst, wil ik me dan ook niet vastpinnen op een einddatum. Want het gaat om een van de belangrijkste projecten uit mijn beleidsnota”, besluit Vlaams minister Ben Weyts.

Constructief overleg met landbouworganisaties

Na eerste geruchten over gesprekken over die Vlaamse codex voor Dierenwelzijn maakten landbouworganisaties zich terecht grote zorgen dat ze nog op geen enkele manier betrokken waren bij verkennende gesprekken.

Intussen had er wel een overleg plaats met minister Ben Weyts. Volgens Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond, werden goede afspraken gemaakt. Dat laat ze in haar edito in het ledenblad Boer & Tuinder weten. “Hij toonde begrip voor onze bezorgdheid over de extra slachthuiscontroles door de dierenartsen met opdracht”, zegt Sonja De Becker.

In het Vlaams regeerakkoord is ook de uitfasering van het kooiensysteem voor leghennen opgenomen. “We zullen mee aan tafel zitten bij de opstelling van een impactstudie.” Ook de stand van zaken rond biggencastratie en het Vlaams dierenwelzijnslabel kwamen ter sprake.

Label best inschrijven in bestaande lastenboeken

“Minister Ben Weyts blijft naar het Beter Leven-model kijken. Zo’n label kan een meerwaarde betekenen, maar dit kan best via de bestaande lastenboeken worden uitgewerkt”, aldus Sonja De Becker. Er werd ook gepraat over die Vlaamse codex voor Dierenwelzijn. De belofte is er van minister Ben Weyts om verder betrokken te worden.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken