Startpagina Actueel

Bijna elke medewerker van slachthuis slaagt in examen ‘vakbekwaam slachten’

99,6%, of bijna iedereen. Dat is het percentage van medewerkers van slachthuizen dat slaagt in het behalen van het verplicht getuigschrift ‘Vakbekwaam slachten’. De voorbije 3 jaar werden ruim 500 getuigschriften uitgereikt. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), die Sofie Joosen, Vlaams parlementslid voor N-VA opvroeg.

Leestijd : 2 min

Medewerkers van slachthuizen in Vlaanderen moeten beschikken over een getuigschrift ‘Vakbekwaam slachten’. Dat kan alleen worden behaald na het volgen van een opleiding en het afleggen van een examen. Dat kan bij een erkend opleidingsinstituut, of intern georganiseerd worden door de functionaris dierenwelzijn. Het examen gebeurt dan onder toezicht van de AV-DMO. Het decreet voorziet tevens in een herhalingsopleiding om de 3 jaar.

Schrijnende situaties in Duitsland

“De recente corona-uitbraak in de Duitse vleesindustrie toonde een tamelijk schrijnende situatie, waarbij gastarbeiders uit Oost-Europa via tijdelijke contracten worden ingezet in een verschillende slachthuizen en regelmatig heen en weer pendelen naar het thuisland”, stelt Vlaams N-VA-parlementslid Sofie Joosen.

“Zelfs een louter actueel overzicht van het aanwezige personeelsbestand bleek in die situatie geen sinecure. Onze eigen slachthuizen werken gelukkig op een correctere manier, maar gezien het profiel van veel werknemers is een hoge mate van arbeidsmobiliteit en korte carrière niet ondenkbaar.”

In 2018 werden 221 getuigschriften van vakbekwaamheid uitgereikt. In 2019 waren dat er 205 en in 2020 tot dusver 112. Tijdens deze periode zijn slechts 2 personen niet geslaagd. Dit betekent een slaagpercentage van 99,6%. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van Vlaams minister Ben Weyts, bevoegd voor Dierenwelzijn.

“De driejaarlijkse herhalingsopleiding is een opleiding die slachthuisuitbaters moeten voorzien voor hun personeel. De inhoud en de aanwezigheidslijsten van deze opleiding moeten bijgehouden worden en ter inzage zijn van de inspectiediensten. Aan deze opleiding is geen examen verbonden. Bijgevolg zijn hiervan geen cijfers beschikbaar.”

Audits door private kwaliteitsorganisaties

De aanwezigheid van getuigschriften van vakbekwaamheid voor het personeel kan gecontroleerd worden door inspecteurs van de Dienst Dierenwelzijn en de zelfstandige dierenartsen aangesteld door het FAVV. Daarenboven wordt dit ook vaak meegenomen in audits door private kwaliteitsorganisaties. Over het algemeen wordt deze verplichting goed opgevolgd. In 2017 werden hier 3 overtredingen tegenover vastgesteld. In 2018 en 2019 waren dat telkens twee overtredingen.

“De slachthuisuitbaters kunnen deze opleiding zelf organiseren en aanpassen aan de noden van hun personeel. En omdat het personeel in slachthuizen vaak uit het buitenland afkomstig is en het Nederlands niet helemaal beheerst, wordt voor het examen gewerkt met foto’s.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken