Startpagina Actueel

Schikking Bayer met 2.500 Amerikaanse steden over pcb's op losse schroeven

De schikking van het Duitse chemieconcern Bayer met 2.500 Amerikaanse steden in een zaak over milieuvervuiling met de chemische stof polychloorbifenyl, ook wel bekend als pcb's, staat op losse schroeven.

Leestijd : 1 min

Een aantal Amerikaanse staten valt over een bepaling waarin staat dat steden worden bestraft wanneer hun thuisstaat een afzonderlijke claim indient tegen Bayer.

Geschillen geërfd met de overname van Monsanto

Polychloorbifenyl werd officieel in 1979 verboden omdat er een verband werd aangetoond met milieuschade en kanker. Pcb werd decennia gebruikt in onder meer het Amerikaanse elektriciteitsnetwerk. De pcb-schikking ter waarde van zo'n 650 miljoen dollar is onderdeel van een plan van Bayer om met 12 miljard dollar alle geschillen op te lossen die het heeft geërfd met de overname van Monsanto twee jaar geleden.

Het leeuwendeel van dat bedrag wordt gebruikt in het proces rond onkruidverdelger Roundup, dat kankerverwekkend zou zijn. Bayer heeft altijd volgehouden dat de chemische stof glyfosaat veilig is voor gebruik in de landbouw. Monsanto bracht glyfosaat in de jaren zeventig op de markt bracht onder de naam Roundup.

Belga

Lees ook in Actueel

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken