Startpagina Paarden

Moderne springgenen aan zet in Hannover

De jaarlijkse hengstenkeuring van het Hannoveraanse stamboek ging traditiegetrouw door in Verden van 20 tot 24 oktober. Het Duitse stamboek grossiert al jaren in dressuurhengsten, maar dit jaar net iets minder.

Leestijd : 3 min

Was een er kentering merkbaar op de Hannoveraanse hengstenkeuring dit jaar? Vorig jaar keurde het stamboek 41 dressuurhengsten en 21 springhengsten. Voor de editie 2020 kwamen 43 kandidaten van de jaargang 2018 richting dressuur opdraven. 25 van hen kregen groen licht voor de dekdienst. Voor de springrichting waren er 30 kandidaten, waarvan er 17 gekeurd werden. Is dit een kentering? Jawel, zeker wat de bloedspreiding bij de springhengsten betreft. Net hierover hebben we het in dit artikel.

Buitenlandse invloeden en Stolzenberg

Bij de springhengsten op de keuring vorig jaar was meer buitenlands bloed merkbaar. Dit jaar zette deze ommezwaai zich door. Hannover koos voor moderne springgenen en die waren er wel degelijk nu het stamboek zich openstelde voor internationale hengsten. Er was zeker ook vernieuwing door de aanwezigheid van de internationale topruiter Markus Beerbaum in de hengstenjury. De Hannoveraner hengst van het jaar 2019, Stolzenberg (Stakkato x Sandro), bevestigde zijn verervingskracht in de springrichting ook als merriemaker. Stolzenberg vervoegde in 2018 de vijftig beste springhengsten in de WBFSH Sire Ranking. Dit jaar op de keuring tekende hij voor het vaderschap van twee merries, die twee gekeurde en geprimeerde hengsten brachten, waaronder de veilingtopper, die Grey Top (v. Graf Top I x Singular Joter) als vader heeft. Een van de twee gekeurde zonen van Zinedream heeft eveneens een Stolzenberg-merrie als moeder en streek eveneens een premie op. Premiehengsten uit premiemerries waar de kwaliteit van afspat: beter vallen beide toekomstige vaderdieren niet te omschrijven.

Bijkomende geprimeerde hengsten

De hengstencommissie keurde en primeerde ook nog de volgende hengsten: een Zirocco Blue x Cornet Obolensky, uit de Staatspremiemerrie Culcha Cundela, een Alaba x Monti Obolensky, uit de succesvolle Holstein merriestam 628b, een Chaccoon Blue uit de Hannoveraanse premiemerrie Ballerina van Balou du Rouet en een Diarado x Sampras, uit een moederstam die zowel internationale spring- als dressuurpaarden bracht.

Ogano Sitte aan zet

Hannover werkt aan betere springpaarden en schuwt dus niet langer buitenlands bloed. De goedkeuring van een zoon van de Belgische hengst Ogano Sitte is daar een sprekend voorbeeld van. De moeder van de jonge hengst is een Cassini II-merrie. De jeune premier ging over het hout met de aanpak die we kennen van de sportpaarden die Ogano Sitte als vader hebben. De hengst Diacontinus (v. Diarado x Contendro I), is een Hannoveraan die in Langestüt Celle ter dekking staat en waar het stamboek veel van verwacht. Zijn zoon uit een moeder met Ludwigs As als vader werd dit jaar toegelaten tot de dekdienst. Het bloed van Diamant de Semilly met Hannoveraanse inslag vinden we bij de zoon van Diamant de Plaisir (Diamant de Semilly x For Pleasure) x Cador. Diamant de Semilly zelf tekent voor het vaderschap van een gekeurde zoon uit een Levisto-merrie.

Verder gekeurde hengsten

Er was alweer plaats voor buitenlands bloed, met de zoon van Jaguar Mail x Duke of Hearts XX en een zoon van de KWPN’er Van Gogh (v. Numero Uno) x Silvio I. Een tweede zoon van de Westfaler Zinedream (Zinedine (KWPN) x Comte werd eveneens gekeurd voor Hannover, net als een zoon van Stakkato Gold x Vulkano, een Karajan x Perigueux, een Amazon x Cascadello II en een tweede zoon van Chacoon Blue, ditmaal uit een Concetto-merrie.

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal

Paarden In de trekpaardenwereld zijn het meestal dezelfde stallen die de voorpagina’s inpalmen. Daarom is het goed dat we eens een bezoek brengen aan de minder bekende fokkers, die toch in stilte onversaagd proberen te fokken volgens hun eigen manier van denken en doen. Zo kwamen we terecht bij dierenarts Cyr De Bourdeaud’huy in Maarkedal, dicht bij Oudenaarde.
Meer artikelen bekijken