Startpagina Actueel

VILT krijgt volgend jaar 10% minder Vlaamse subsidies

Na een eerdere besparing dit jaar moet VILT, de vzw Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw, ook in 2021 besparen. Het gaat om een daling van het subsidiebudget met 10%, of 32.000 euro. In 2022 wordt overgestapt naar een 50% overheid 50% private financiering.

Leestijd : 1 min

VILT, de vzw Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw, is een samenwerkingsverband waarin zowel de overheid als private organisaties uit de hele keten participeren. De vzw werd in 1996 opgericht. Drie vierde van de middelen komt van overheden (vooral Vlaamse overheid en de provinciale toelagen).

Private partners zijn vandaag onder meer Algemeen Boerensyndicaat, BelOrta, BFA, Boerenbond, KBC, Cera, Crelan en Fedagrim. De rest haalt de vzw uit de lidgelden van de sectoren en reclame-inkomsten.

Het belangrijkste middel is de elektronische communicatie. Daarnaast heeft VILT het multimediale project Veldverkenners opgezet dat via toegankelijke informatie de burger en consument dichter bij land- en tuinbouw wil brengen. Op de themazender PlattelandsTV loopt het programma VILT TV.

Naar een 50-50 financiering overheden en privé

Het Vlaamse regeerakkoord voorziet in een gelijkschakeling van de publieke en private inbreng van vzw VILT. VILT is hiermee al aan de slag gegaan en verkent verschillende pistes: focus deels verleggen, bepaalde takken op een laag pitje zetten, gesprekken met (mogelijke) private partners. Er wordt gewerkt aan een businessplan.

In 2019 bedroeg de toelage 355.000 euro, in 2020 312.000 euro en voor 2021 bedraagt die Vlaamse toelage 283.000 euro. 2021 wordt een overgangsjaar. Bedoeling is om vanaf 2022 over te stappen naar 50% overheid en 50% private middelen.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken