Startpagina Actueel

Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Utrecht: tienduizenden dieren worden afgemaakt

In Hekendorp, in de Nederlandse provincie Utrecht, is bij een pluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Het leghennenbedrijf wordt geruimd. In totaal gaat het om circa 100.000 dieren in de leg- en opfokstallen van het bedrijf.

Leestijd : 1 min

Het gaat waarschijnlijk om een zogenoemde hoogpathogene variant, wat betekent dat het griepvirus tot ernstige ziekte of overlijden van vogels leidt. In een gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Hekendorp ligt 1 ander pluimveebedrijf. Dat wordt nu ook onderzocht op vogelgriep.

In straal van 10 kilometer vervoersverbod

Voor 10 andere pluimveebedrijven die op minder 10 kilometer van de onderneming liggen, wordt een vervoersverbod voor onder meer pluimvee en eieren ingesteld. Zaterdag meldde het Nederlandse ministerie Landbouw nog dat er hoogpathogene vogelgriep was vastgesteld bij een bedrijf in Witmarsum, in Friesland. Daar moeten 90.000 vleeskuikens worden afgemaakt.

Belga

Lees ook in Actueel

“Eén middel dat je één keer mag spuiten, is echt een ‘no go’ ”, meent spruitenteler Kasper Kleijwegt (NL)

Groenten Volgens akkerbouwer en vollegrondsgroenteteler Kasper Kleijwegt uit het Nederlandse Mijnsheerenland is er voor de spruitenteelt over een paar jaar nog maar één chemisch middel over dat hij kan gebruiken tegen onder meer de melige koolluis (werkzame stof flupyradifurone). Als voorzitter van de Nederlandse landelijke spruitencommissie maakt hij zich ernstig zorgen over het voorbestaan van de Europese vollegrondsgroentesector.
Meer artikelen bekijken