Startpagina Actueel

Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Utrecht: tienduizenden dieren worden afgemaakt

In Hekendorp, in de Nederlandse provincie Utrecht, is bij een pluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Het leghennenbedrijf wordt geruimd. In totaal gaat het om circa 100.000 dieren in de leg- en opfokstallen van het bedrijf.

Leestijd : 1 min

Het gaat waarschijnlijk om een zogenoemde hoogpathogene variant, wat betekent dat het griepvirus tot ernstige ziekte of overlijden van vogels leidt. In een gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Hekendorp ligt 1 ander pluimveebedrijf. Dat wordt nu ook onderzocht op vogelgriep.

In straal van 10 kilometer vervoersverbod

Voor 10 andere pluimveebedrijven die op minder 10 kilometer van de onderneming liggen, wordt een vervoersverbod voor onder meer pluimvee en eieren ingesteld. Zaterdag meldde het Nederlandse ministerie Landbouw nog dat er hoogpathogene vogelgriep was vastgesteld bij een bedrijf in Witmarsum, in Friesland. Daar moeten 90.000 vleeskuikens worden afgemaakt.

Belga

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken