Ook herontdekte tradities krijgen erkenningslabel streekproduct.be

Deschildre Streekproducten zet samen met de hulp van gepensioneerde beenhouwers een oud recept van zwienemutsen terug op punt. Hierdoor gaat een stukje culinair erfgoed uit Oostende en West-Vlaanderen niet verloren.
Deschildre Streekproducten zet samen met de hulp van gepensioneerde beenhouwers een oud recept van zwienemutsen terug op punt. Hierdoor gaat een stukje culinair erfgoed uit Oostende en West-Vlaanderen niet verloren. - Foto: VLAM

De laatste erkenningsronde van 2020 levert drie nieuwe erkenningen op voor Vlaamse traditionele streekproducten.

- Jonge brouwer Stijn David van Brouwerij De Poes uit Tielt kiest voor een oud Belgische biertype, nl Spéciale Belge Ale.

- Deschildre Streekproducten zet samen met de hulp van gepensioneerde beenhouwers een oud recept van zwienemutsen terug op punt. Hierdoor gaat een stukje culinair erfgoed uit Oostende en West-Vlaanderen niet verloren.

- Zoon Laurens zet mee de traditie van vader Paul Vleminckx met 25 jaar schuimwijnproductie verder in Vaalbeek.

Hiermee is duidelijk dat niet enkel “oude” streekproducten in aanmerking komen voor een erkenning met het Vlaamse label streekproduct.be. Steunpunt Streekproducten, dat het label uitvaardigt, wil de producenten ook een perspectief geven naar de toekomst.

Projectcoördinator Jo Van Caenegem: ‘Producten die met lokale ingrediënten geproduceerd worden naar ambachtelijke wijze en die goed ingeburgerd zijn, moeten een kans krijgen indien ze het 25 jaar lang waar maken. Streekproducten kennen bovendien een evolutie. Terroir is geen statisch maar een levend gegeven. We moeten ze evenwel blijven aftoetsen aan onze definitie.’

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent