Pöttinger demonstreert Impress-rondebalenpers

Hier de variabele kamerpers met wikkeltafel van Pöttinger in actie.
Hier de variabele kamerpers met wikkeltafel van Pöttinger in actie. - Foto: JV

Het persengamma van deze Oostenrijkse fabrikant bestaat uit uitvoeringen met vaste perskamer (Impress F) die balen maakt van 1,25 m diameter en variabele perskamer (Impress V).

Er zijn 2 persen met variabele perskamer. De Impress 155V maakt balen met een diameter van 80 cm tot 1,55 m. De Impress 185V maakt balen van 90 cm tot 1,85 m. Opgelet: wanneer de rondebalenpersen met een wikkeltafel worden gecombineerd, gaat de baaldiameter van 1,10 m tot 1,50 m voor beide voornoemde modellen.

De rondebalenpersen hebben 2 uitvoeringsvarianten: Master en Pro. De perswikkelcombinatie wordt steeds volgens de Pro-uitvoering gecommercialiseerd.

De pick-up is pendelend opgehangen om goed het bodemreliëf te volgen. Bij de Master-uitvoering is deze 2,05 m breed, bij de Pro-versie 2,30 m. Wie wil, kan in optie toch 2,30 m breed verkrijgen bij de Master-uitvoering.

De messenlade ‘Easy Move’ kan  tot op manshoogte zijwaarts uit de machine komen voor onderhoud  en messenwissel.
De messenlade ‘Easy Move’ kan tot op manshoogte zijwaarts uit de machine komen voor onderhoud en messenwissel. - Foto: J.V.

Na de pick-up zit de rotor. Deze is heel laag ingebouwd en draait in dezelfde zin als de pick-up. Dit is een ‘bijzonderheid’ die door Pöttinger is uitgewerkt waarbij het materiaal (gras, voordroog, stro…) boven de rotor passeert. In navolging van deze opstelling bevindt ook de Easy Move messenbalk zich boven de rotor. De Master-uitvoering beschikt hier over 16 messen, de Pro-versie over 32 messen. Er zijn Twin Blade messen toegepast die 2 snijvlakken hebben en dus eens omgewisseld kunnen worden alvorens te scherpen. Ieder mes heeft een individuele non-stop beveiliging. De messenbalk kan heel eenvoudig aan de zijkant van de pers naar buiten komen voor onderhoud of messenselectie, waarbij de bestuurder rechtop kan blijven staan.

Perskamer

De perskamer bij het type met vaste perskamer beschikt over 18 rollen, de variabele perskamer beschikt over 3 eindeloze riemen. Deze hebben ook nog een reinigingsrol om te vermijden dat het systeem te vuil wordt. De variabele perskamer biedt de mogelijkheid om de dichtheid van de kern te laten variëren van de buitenste zone, afhankelijk van de omstandigheden die men tegenkomt. Dit kan ingesteld worden via de terminal in de cabine.

Naast netbinding werd afgelopen zomer aangekondigd dat ook foliebinding een mogelijkheid wordt.

Bij de pers-wikkelcombinaties is er een voorziening die de baal begeleidt van de perskamer naar de wikkeltafel. Het wikkelproces is volledig geautomatiseerd. De voorstrekinrichting laat makkelijk toe om 50 tot 70% voorstrek te voorzien en heeft een scheurdetector geïntegreerd.

De wikkeltafel beschikt ook aan de achterzijde over een eigen bedieningseenheid. Dit vergemakkelijkt het onderhoud en de afstelling. Anderzijds kan zo ook een baal met bijvoorbeeld een verreiker op de wikkeltafel gelegd worden om te wikkelen. In optie kan nog een balenkantelaar toegevoegd worden die gewikkelde balen op hun platte zijde aflegt.

De rondebalenpersen beschikken over één enkele wielas met banden in de maat 380/55-17 (Master) of 500/50-17 (Pro). Bij de pers-wikkelcombinaties is een tandem wielas gebruikt met bandenmaat 520/55R22,5. Andere afmetingen zijn in optie mogelijk. Een luchtdrukreminstallatie is voorzien.

De trekdissel is in hoogte regelbaar via het verplaatsen van pinnen. In optie, en enkel voor Pro-uitvoering, kan dit hydraulisch gebeuren. Nog een verschil is het regime van de aandrijving. De Master-uitvoering heeft een cardan nodig die op 540 toeren per minuut draait, de Pro-versie vergt 1.000 toeren per minuut.

De Master-uitvoering is geen Isobus-versie en wordt bediend via de Select Control-terminal. De Pro-uitvoering is wel Isobus-compatibel en kan dus verkregen worden zonder bedieningsscherm als dit al aanwezig is op het bedrijf. Wie dit nog niet heeft, kan onder andere kiezen uit een drietal Isobus-terminals.

Sinds kort biedt Pöttinger de Impress 155V en 185V aan zonder snij-inrichting. Deze modellen met variabele perskamer lenen zich dan ideaal om droge gewassen zoals hooi en stro te persen. Ze beschikken over een andere rotor die toelaat om de perskamer correct te vullen én om sneller te werken.

Naar JV

Meest recent

Meest recent