Startpagina Akkerbouw

November 2020, warmste ooit

Wetenschappers van de ECMWF Copernicus dienst voor klimaatverandering hebben bekendgemaakt dat november 2020 wereldwijd de warmste november was sinds het begin van de metingen. Europa beleefde zijn warmste herfst ooit.

Leestijd : 2 min

De Copernicus dienst voor klimaatverandering maakte vandaag bekend dat de gemiddelde wereldwijde temperatuur in november 2020 met een duidelijke afstand de hoogste novembertemperatuur was in hun data. Uit heranalyse blijkt dat de temperatuur van november 2020 bijna 0,8 °C boven die van de standaard referentieperiode van 1981-2010 lag. Dat is meer dan 0,1 °C boven de vorige warmste novembermaanden van 2016 en 2019.

De temperaturen kwamen het meest ‘boven het gemiddelde’ in een gebied dat grote delen van Noord-Europa, Siberië en de Noordelijke IJszee beslaat. Aanzienlijk hoger dan gemiddelde temperaturen kwamen ook voor in delen van de VS, Zuid-Amerika, zuidelijk Afrika, het Tibetaanse plateau, oostelijk Antarctica en het grootste deel van Australië.

Warme herfst in Europa

In Europa waren de temperaturen in november 2020 bijzonder hoog, waardoor november van dit jaar samen met die van 2009 op de tweede plek eindigt van warmste novembermaanden. November 2015 staat op de eerste plek, met een temperatuur die 0,2 °C hoger ligt.

Bovendien melden de wetenschappers dat de gemiddelde temperaturen in Europa dit najaar hoger lagen dan in welke herfst dan ook. Voor de boreale herfst 2020 (september, oktober en november) wordt bevestigd dat de Europese temperaturen 1,9 °C boven die van de standaardreferentieperiode lagen, en 0,4 °C hoger dan de gemiddelde temperatuur in 2006, het jaar dat voorheen de warmste herfst kende.

Het grootste deel van Europa kende bovengemiddelde temperaturen, maar ze waren vooral hoog in het noorden en oosten van het continent.

Met nog maar één maand te gaan in 2020 laten de gegevens voor dit jaar tot nu toe zien dat 2020 in lijn ligt met 2016, het warmste kalenderjaar ooit, op de voet gevolgd door 2019. Op basis van gegevens uit verschillende wereldwijde datasets, inclusief gegevens tot en met oktober, maakte de WMO vorige week bekend dat 2020 een van de drie warmste jaren ooit wordt.

Voor heel Europa is 2020 0,5 °C warmer dan de periode januari - november in 2019, het warmste kalenderjaar ooit geregistreerd. Het is vrijwel zeker dat 2020 het warmste kalenderjaar voor Europa als geheel wordt.

Copernicus

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken