Startpagina Actueel

Nieuwe besmetting van vogelgriepvirus in Dinant

Op 8 december werd een nieuwe besmetting van het vogelgriepvirus H5 vastgesteld bij pluimvee van een hobbyhouder in Dinant (Namen). Om de verspreiding van het virus te voorkomen wordt een tijdelijke bufferzone van 500 meter ingesteld rond de besmetting. In die zone liggen geen professionele pluimveebedrijven.

Leestijd : 1 min

In de tijdelijke bufferzone is het verplaatsen van alle pluimvee verboden, behalve doorvoer. Er geldt bovendien nog altijd een ophokplicht. Sinds mei van dit jaar zijn in Rusland en Kazachstan talrijke gevallen van het hoogpathogene vogelgriepvirus H5 vastgesteld. Deze nieuwe besmetting in Dinant brengt het aantal besmettingen van het vogelgriepvirus H5 in ons land nu op 2, maar er werden ook al besmettingen vastgesteld bij wilde vogels op een tiental locaties in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.

Vogelgriep is een heel besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat dit H5-virus ook schadelijk is voor de mens. De besmetting kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk, maar over relatief korte afstand. Wel kunnen consumenten vlees en eieren in alle veiligheid eten.

Belga

Lees ook in Actueel

Arrestaties bij onaangekondigd boerenprotest aan Arc de Triomphe

Actueel In de Franse hoofdstad Parijs heeft een groep boze boeren op 1 maart, na een oproep van de sectororganisaties, actie gevoerd aan de Arc de Triomphe. Ze blokkeerden onder andere korte tijd een deel van de Champs-Elysées met strobalen en tractoren. Alles samen werden zo'n 66 personen opgepakt, onder wie ook een leider van de protesterende organisatie, laat de politie weten.
Meer artikelen bekijken