Startpagina Actueel

Nieuwe besmetting van vogelgriepvirus in Dinant

Op 8 december werd een nieuwe besmetting van het vogelgriepvirus H5 vastgesteld bij pluimvee van een hobbyhouder in Dinant (Namen). Om de verspreiding van het virus te voorkomen wordt een tijdelijke bufferzone van 500 meter ingesteld rond de besmetting. In die zone liggen geen professionele pluimveebedrijven.

Leestijd : 1 min

In de tijdelijke bufferzone is het verplaatsen van alle pluimvee verboden, behalve doorvoer. Er geldt bovendien nog altijd een ophokplicht. Sinds mei van dit jaar zijn in Rusland en Kazachstan talrijke gevallen van het hoogpathogene vogelgriepvirus H5 vastgesteld. Deze nieuwe besmetting in Dinant brengt het aantal besmettingen van het vogelgriepvirus H5 in ons land nu op 2, maar er werden ook al besmettingen vastgesteld bij wilde vogels op een tiental locaties in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen.

Vogelgriep is een heel besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat dit H5-virus ook schadelijk is voor de mens. De besmetting kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk, maar over relatief korte afstand. Wel kunnen consumenten vlees en eieren in alle veiligheid eten.

Belga

Lees ook in Actueel

Mogelijke onregelmatigheden in 11 stikstofadviezen

Veeteelt Een vooronderzoek van Audit Vlaanderen over afwijkende stikstofadviezen geeft aanleiding tot een grondigere systeemaudit van het agentschap. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Bij 11 bedrijven is er sprake van mogelijke onregelmatigheden.
Meer artikelen bekijken