Startpagina Actueel

Australië brengt gerstdispuut met China voor Wereldhandelsorganisatie

Australië wendt zich tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om het handelsconflict met China over heffingen op gerst te beslechten. "Dit is de logische en gepaste volgende stap", zo heeft de Australische minister van Handel Simon Birmingham woensdag gezegd.

Leestijd : 1 min

China kondigde in mei een heffing van 80 procent aan op de invoer van gerst uit Australië. Daarmee werd die handel de facto zo goed als stilgelegd. Volgens Peking wordt het graan met subsidies geproduceerd, wat tegen de WTO-regels zou ingaan.

"We zijn ontgoocheld dat China niet met Australië in gesprek is gegaan om de bezorgdheden uit de weg te ruimen, en we geloven dat het inzetten van een onafhankelijke scheidsrechter de beste manier is om het dispuut op te lossen", aldus Birmingham.

De relatie tussen Australië en China is de voorbije twee jaar verslechterd, nadat de Australische regering de Chinese telecomgigant Huawei had uitgesloten om een 5G-netwerk te bouwen. Peking is ook boos omdat Australië een onafhankelijk onderzoek heeft gevraagd naar de oorsprong van het nieuwe coronavirus, dat zich vanuit de Chinese stad Wuhan over de wereld verspreidde. China heeft al handelsbeperkingen opgelegd op nog meer Australische producten, waaronder wijn, koper en kolen.

Belga

Lees ook in Actueel

Zuivelindustrie vraagt rechtszekerheid en ontwikkelingsruimte

Melkvee De zuivelindustrie stond in 2022 voor gigantische uitdagingen. Daarbij was het doorrekenen van de sterk gestegen prijzen voor melk en andere grondstoffen alvast de lastigste uitdaging. Zo steeg de melkprijs op 1 jaar tijd met 47%. De onzekerheid over de beschikbaarheid van voldoende melk in de toekomst weegt op de sector.
Meer artikelen bekijken