Startpagina Actueel

Monique Swinnen stopt als gedeputeerde van Vlaams-Brabant

Na 14 jaar stopt Monique Swinnen eind dit jaar als gedeputeerde van Vlaams-Brabant. Ze realiseerde heel wat projecten onder meer op het vlak van land- en tuinbouw en plattelandsbeleid. Ze wordt opgevolgd door Gunther Coppens.

Leestijd : 2 min

In Vlaams-Brabant is Monique Swinnen het gezicht van het provinciaal landbouw- en plattelandsbeleid. De 66-jarige juriste werd in 2006 voor het eerst gedeputeerde voor de provincie Vlaams-Brabant. Ze was in die 14 jaar vooral bevoegd voor land- en tuinbouw, waterlopen, toerisme en streekproducten, Europa, plattelandsbeleid en welzijn.

Projecten voor schoolgaande kinderen

Op landbouwgebied zette Monique Swinnen sterk in op multifunctionele landbouw. Zo leerden meer dan 200.000 kinderen de smaak van witloof kennen dankzij de Witloofbox. Andere onderwijsprojecten waren Boeren met Klasse, Tour de Crème en Picknick een Hoeve.

Ook het praktijkonderzoek in de provinciale centra van Pamel en Herent bouwde ze uit. Het Proefcentrum Pamel doet baanbrekend onderzoek op het vlak van biologische teelt aardbeien en kleinfruit en maakt voortaan deel uit van het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch. Het centrum evolueert verder naar een klimaatneutrale site.

Het proefcentrum van Herent verzelfstandigde tot het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant. Het vormt de spil in de witloof- en bodemonderzoek en richt zich ook op allerhande nieuwe teelten, zoals goudsbloem en quinoa. Monique Swinnen werkte ook aan het ‘platteland’. Onder haar impuls werden meer dan 300 projecten gerealiseerd die het verschil maken voor de burger.

Ambassadrice van streekproducten

Ze is ook al vele jaren de ambassadrice van de streekproducten. Ze zorgde onder meer voor de uitbouw van de Straffe Streek en ook een verrassingsbox met kalender en keukenhanddoek voor de eindejaarsfeesten kwam er onder haar impuls. Ook de duurzame samenwerking met de gemeentebesturen was haar initiatief: er zijn nu 53 Straffe Streek Gemeenten.

LV/Vlaams-Brabant

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken