Digitaal loket monitort onttrekken water uit waterlopen en grachten

Er wordt een e-loket ontwikkeld waarin het onttrekken van water uit de onbevaarbare waterlopen en grachten wordt gemonitord. Deze applicatie is een stap vooruit in de strijd tegen de droogte
Er wordt een e-loket ontwikkeld waarin het onttrekken van water uit de onbevaarbare waterlopen en grachten wordt gemonitord. Deze applicatie is een stap vooruit in de strijd tegen de droogte - Foto: Prov. Vlaams-Brabant

Door de droogte van de laatste jaren hebben de provinciegouverneurs meermaals captatieverboden uitgevaardigd. Deze besluiten regelen het onttrekken van water uit de waterlopen.

“Maar momenteel hebben we geen zicht op de omvang en de impact van de onttrekkingen uit deze waterlopen. Toch wel belangrijk voor een goed beleid”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen en leefmilieu. “Gelukkig komt er verandering in deze situatie. Wie water uit onze waterlopen en grachten haalt, zal dit moeten dit melden. En er komt een systeem dat deze kennis verzamelt en transparant ter beschikking stelt voor beleidsmakers”.

Dat systeem komt er in de vorm van een digitaal loket, waarin de verschillende grote waterbeheerders, de Vlaamse Milieumaatschappij, de Vlaamse Waterweg en de 5 Vlaamse provincies samenwerken om met meer kennis van zaken maatregelen te kunnen nemen in perioden van droogte.

Provincie Vlaams-Brabant

Meest recent

Meest recent