Startpagina Actueel

Denemarken gaat miljoenen gedode nertsen opgraven en verbranden

Denemarken gaat circa 4 miljoen gedode nertsen opgraven om ze als afval te verbranden. De dieren waren haastig gedood en begraven vanwege een mutatie in het coronavirus, maar de kadavers dreigen op termijn drinkwater en zwemgebieden te vervuilen.

Leestijd : 1 min

Het idee om de nertsen terug op te graven dateert al van eind november. Wel wordt 6 maanden gewacht, lang genoeg om zeker te zijn dat er geen besmettingsgevaar meer is. Het parlement in Kopenhagen heeft ingestemd met het plan.

“Zes maanden lijkt lang, maar dit is duidelijk de veiligste oplossing”, zei de Deense minister Rasmus Prehn van Voedsel en Landbouw. De opgraving begint in mei en moet tegen juli zijn afgerond.

In totaal zijn in Denemarken sinds november ongeveer 15 miljoen nertsen afgemaakt nadat een gemuteerde vorm van het virus bleek over te springen tussen nertsen en mensen. Voor de ruiming bleek achteraf de juridische basis te ontbreken, wat de regering op scherpe kritiek van het parlement kwam te staan.

Belga

Lees ook in Actueel

Mangalica-varkens worden steeds populairder in Vlaanderen

Varkens Alles wat ze vertellen over Mangalica-varkens klopt. Ze zijn goed bestand tegen het buitenleven, en ze zorgen voor lekkerder en mooi gemarmerd vlees. Landbouwleven trok de laarzen aan om kennis te maken met het ras bij Michaël en Sofie, hobbyboeren die Mangalica-varkens kweken voor eigen consumptie.
Meer artikelen bekijken