Startpagina Actueel

Coöperatieve suikerraffinaderij in Seneffe komt er niet

De Coöperatieve CoBT die een nieuwe suikerraffinaderij wilde bouwen en uitbaten in Seneffe, in de provincie Henegouwen, zet zijn plannen nu stop. De initiatiefnemers vinden niet de nodige fondsen voor hun project, dat een investering vertegenwoordigde van zo'n 360 miljoen euro.

Leestijd : 1 min

De suikerraffinaderij moest ‘de meest moderne van Europa’ worden, ook voor wat betreft het energieverbruik. Het project werd midden juli aangekondigd, maar toen beschikte de coöperatieve nog niet over alle nodige fondsen.

Zo’n 1.600 coöperanten, waaronder veel boeren, verzamelden 58 miljoen euro. Daarnaast werden voor 64 miljoen euro private en publieke investeerders gevonden en had de raffinaderij recht op 11 miljoen euro aan subsidies. Maar dat was dus niet voldoende.

Er werd de afgelopen maanden nog stevig onderhandeld, ook met internationale financiële instellingen en met potentiële partners, maar zonder succes, zo blijkt op 22 december. De coöperanten zullen hun inleg binnenkort terugkrijgen, zo maakte CoBT bekend. Wat er met de coöperatieve zelf gaat gebeuren, wordt later beslist. CoBT hoopt in elk geval dat het, direct of indirect, landbouwers warm heeft kunnen maken om hun lot in eigen handen te nemen.

Belga

Lees ook in Actueel

EHD vastgesteld in Frankrijk

Veeteelt De epizoötische hemorragische ziekte (EHD) is vastgesteld in Frankrijk. “DGZ Vlaanderen is op de hoogte van de dreiging van de ziekte bij runderen en is alert voor de verspreiding ervan”, zegt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns.
Meer artikelen bekijken