Startpagina Actueel

Coöperatieve suikerraffinaderij in Seneffe komt er niet

De Coöperatieve CoBT die een nieuwe suikerraffinaderij wilde bouwen en uitbaten in Seneffe, in de provincie Henegouwen, zet zijn plannen nu stop. De initiatiefnemers vinden niet de nodige fondsen voor hun project, dat een investering vertegenwoordigde van zo'n 360 miljoen euro.

Leestijd : 1 min

De suikerraffinaderij moest ‘de meest moderne van Europa’ worden, ook voor wat betreft het energieverbruik. Het project werd midden juli aangekondigd, maar toen beschikte de coöperatieve nog niet over alle nodige fondsen.

Zo’n 1.600 coöperanten, waaronder veel boeren, verzamelden 58 miljoen euro. Daarnaast werden voor 64 miljoen euro private en publieke investeerders gevonden en had de raffinaderij recht op 11 miljoen euro aan subsidies. Maar dat was dus niet voldoende.

Er werd de afgelopen maanden nog stevig onderhandeld, ook met internationale financiële instellingen en met potentiële partners, maar zonder succes, zo blijkt op 22 december. De coöperanten zullen hun inleg binnenkort terugkrijgen, zo maakte CoBT bekend. Wat er met de coöperatieve zelf gaat gebeuren, wordt later beslist. CoBT hoopt in elk geval dat het, direct of indirect, landbouwers warm heeft kunnen maken om hun lot in eigen handen te nemen.

Belga

Lees ook in Actueel

Arrestaties bij onaangekondigd boerenprotest aan Arc de Triomphe

Actueel In de Franse hoofdstad Parijs heeft een groep boze boeren op 1 maart, na een oproep van de sectororganisaties, actie gevoerd aan de Arc de Triomphe. Ze blokkeerden onder andere korte tijd een deel van de Champs-Elysées met strobalen en tractoren. Alles samen werden zo'n 66 personen opgepakt, onder wie ook een leider van de protesterende organisatie, laat de politie weten.
Meer artikelen bekijken