Startpagina Actueel

Gaia voert actie in Wallonië tegen vetmesten eenden voor foie gras

Dierenrechtenorganisatie Gaia gaf op 22 december bij het kabinet van Waals minister voor Dierenwelzijn Céline Tellier in Namen een petitie met 82.089 handtekeningen af tegen het vetmesten van eenden voor de productie van foie gras. De activisten hadden een schotel met 17 kg pasta bij voor de minister, een symbolische verwijzing naar de hoeveelheid voeding die de dieren dagelijks te slikken krijgen.

Leestijd : 1 min

Wallonië is de enige regio in België waar het vetmesten van eenden voor de productie van foie gras nog is toegelaten. Om hun lever vet te mesten, krijgen de eenden gedurende 12 dagen dagelijks een kwart van hun gewicht in rijke voedingsmiddelen toegediend. “Geen enkel levend wezen kan zich goed voelen en in goede gezondheid verkeren wanneer het zo'n hoeveelheden voedingsmiddelen moet slikken”, klaagt directeur Ann de Greef van Gaia aan. “Of die hoeveelheden nu op 'artisanale' of industriële wijze worden toegediend, dat verandert niets aan het feit dat eenden die vetgemest worden voor de productie van foie gras steatose krijgen. Op het einde hebben ze een lever die 10 maal groter is dan een normale, van 50 tot 450 g."

Belga

Lees ook in Actueel

Tips voor het nieuwe bemestingsseizoen dat start op 16 februari

Akkerbouw Voor de waterkwaliteit is het belangrijk dat de landbouwers op een oordeelkundige manier bemesten volgens de 4 j’s, zodat meststoffen maximaal naar de plantgroei gaan en zo min mogelijk uitspoelen naar het grond- en oppervlaktewater. Dat kan door de juiste mestsoort en juiste dosis te gebruiken, op het juiste tijdstip te bemesten en met de juiste bemestingstechniek. De Vlaamse Landmaatschappij(VLM) geeft meer uitleg.
Meer artikelen bekijken