Startpagina Actueel

Europa onderzoekt het dierenwelzijn bij transporten op lange afstand

In een eerdere brief aan de voorzitter van de Europese Commissie vroeg Ben Weyts aandacht voor het transport van dieren op lange afstand. “In die brief werd specifiek gewezen dat veetransporten vaak voorbijgaan aan het feit dat dieren levende wezens zijn”, aldus Sofie Joosen.

Leestijd : 1 min

Na eerder afgewezen verzoeken uit 2017 en 2019 zette het Europees parlement nu wel het licht op groen voor een onderzoekscommissie naar het dierenwelzijn bij langetransportafstanden”, zegt Sofie Joosen, die naar een reactie van Vlaams minister Ben Weyts peilde.

Wetgeving wordt eventueel bijgestuurd

“Ik ben heel verheugd met de beslissing van het Europees parlement om een onderzoekscommissie in te stellen. Ik hoop dat de resultaten worden gebruikt om de Europese wetgeving over dierenwelzijn tijdens het transport te verbeteren. Er lijkt iets te bewegen en dat stemt me hoopvol.”

Volgens Vlaams minister Ben Weyts zijn de maatschappij en de wetenschappelijke kennis sinds 2005 geëvolueerd en dringt een aanpassing van de wetgeving zich op. “Transport van levende slachtdieren over grote afstanden zou zoveel mogelijk vervangen moeten worden door transport van vlees. Er zijn meerdere landen die in het verleden deze beleidskeuze hebben verdedigd. Ik ben bereid om hier mijn volledige medewerking aan te verlenen.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken