Wetenschappers willen wetenschappelijke naam zoete aardappel behouden: "De impact op de sector zou enorm zijn."

Ipomoea batatas is de wetenschappelijke naam van de zoete aardappel.
Ipomoea batatas is de wetenschappelijke naam van de zoete aardappel. - Foto: LBL

De zoete aardappel, ook bekend als bataat, behoort tot het geslacht Ipomoea. "We weten eigenlijk al een tiental jaar dat het geslacht Ipomoea geen natuurlijke eenheid is, en dat er een verdere opdeling nodig is", legt dr. Marc Sosef van Plantentuin Meise uit. "Daarom is de noodzaak ontstaan om bepaalde groepen een eigen naam te geven, buiten het geslacht Ipomoea. Dat geldt ook voor de Ipomoea batatas, de zoete aardappel dus."

Het veranderen van de naam van de bataat zou zorgen dat tal van updates nodig zijn, bijvoorbeeld in de wetgeving en gezondheids- en veiligheidsrichtlijnen, en in verpakkings- en marketingmaterialen. "De impact op de sector zou enorm zijn. Ons voorstel is daarom de definitie van het geslacht Ipomoea te wijzigen, zodat de zoete aardappel er bij kan blijven", zegt Sosef. "Het is een soort van trucje dat we toepassen op de naamgeving. Omdat het belang van de zoete aardappel zo groot is, laten de internationale regels ons dit toe."

Als de definitie van Ipomoea veranderd wordt, dreigen er wel andere soorten uit de boot te vallen, en zullen zij een andere benaming moeten krijgen. "Maar voor die andere soorten is het niet zo belangrijk dat hun naam verandert, de impact op commerciële activiteiten is daarbij minder groot."

De wetenschappers hebben hun voorstellen nu geformuleerd in een studie. Op een volgende grote bijeenkomst over naamgevingen, waaraan wereldwijd plantensystematici deelnemen, zal het voorstel gestemd worden. "Gezien het belang van de zoete aardappel verwachten we dat het wordt aangenomen", besluit Sosef.

Belga

Meest recent

Meest recent