Startpagina Akkerbouw

Wetenschappers willen wetenschappelijke naam zoete aardappel behouden: "De impact op de sector zou enorm zijn."

Veertig internationale wetenschappers, onder wie een wetenschapper van de Plantentuin van Meise, hebben een artikel in het tijdschrift Taxon gepubliceerd, waarin ze pleiten voor het behoud van de wetenschappelijke naam van de zoete aardappel. Recente DNA-ontdekkingen toonden aan dat de zoete aardappel eigenlijk buiten het geslacht valt waartoe het nu behoort, en dus zou een naamsverandering voor de aardappel nodig zijn.

Leestijd : 2 min

De zoete aardappel, ook bekend als bataat, behoort tot het geslacht Ipomoea. "We weten eigenlijk al een tiental jaar dat het geslacht Ipomoea geen natuurlijke eenheid is, en dat er een verdere opdeling nodig is", legt dr. Marc Sosef van Plantentuin Meise uit. "Daarom is de noodzaak ontstaan om bepaalde groepen een eigen naam te geven, buiten het geslacht Ipomoea. Dat geldt ook voor de Ipomoea batatas, de zoete aardappel dus."

Het veranderen van de naam van de bataat zou zorgen dat tal van updates nodig zijn, bijvoorbeeld in de wetgeving en gezondheids- en veiligheidsrichtlijnen, en in verpakkings- en marketingmaterialen. "De impact op de sector zou enorm zijn. Ons voorstel is daarom de definitie van het geslacht Ipomoea te wijzigen, zodat de zoete aardappel er bij kan blijven", zegt Sosef. "Het is een soort van trucje dat we toepassen op de naamgeving. Omdat het belang van de zoete aardappel zo groot is, laten de internationale regels ons dit toe."

Als de definitie van Ipomoea veranderd wordt, dreigen er wel andere soorten uit de boot te vallen, en zullen zij een andere benaming moeten krijgen. "Maar voor die andere soorten is het niet zo belangrijk dat hun naam verandert, de impact op commerciële activiteiten is daarbij minder groot."

De wetenschappers hebben hun voorstellen nu geformuleerd in een studie. Op een volgende grote bijeenkomst over naamgevingen, waaraan wereldwijd plantensystematici deelnemen, zal het voorstel gestemd worden. "Gezien het belang van de zoete aardappel verwachten we dat het wordt aangenomen", besluit Sosef.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken