Tien innovatieve machines geselecteerd voor de Mecanic’show

De MF 8S serie onderscheidt zich door de Protect-U-voorziening: een vrije ruimte  van 24 cm tussen motorkap en cabine om geluid, warmte en trillingen te verminderen  in de cabine.
De MF 8S serie onderscheidt zich door de Protect-U-voorziening: een vrije ruimte van 24 cm tussen motorkap en cabine om geluid, warmte en trillingen te verminderen in de cabine. - Foto: MF

Dit jaar werden er 10 nieuwigheden geselecteerd en gepresenteerd ter gelegenheid van de Agr-e-Sommet ‘plantaardige productie’. Dit aantal ligt lager dan ander jaren, maar doet geen afbreuk aan de kwaliteit van de geselecteerde machines.

De toelichting werd verzorgd door Nicolas Higuet, die reeds langer vertrouwd is met de beurs van Libramont.

Tractoren en landbouwrobots

In deze categorie werden er 2 machines bekroond.

Massey Ferguson 8S tractor, gepresenteerd door Matermaco

Het concept van de nieuwe 8S tractorenreeks van Massey Ferguson werd volledig herbekeken; mét de integratie van het Protect-U-concept. Hierdoor zijn de motorkap en de cabine van elkaar gescheiden met een vrije ruimte tussen beide van 24 cm. Dit heeft tot doel om het geluid stevig te reduceren, net als de warmte en de trillingen in de cabine. Het geluidsniveau binnen de cabine is teruggebracht tot slechts 68 dB.

Bovendien laat dit concept toe om veel properdere, en koelere lucht aan te zuigen achteraan de motorkap. Dit reduceert het periodiek onderhoud van de luchtfilters en optimaliseert de motorprestaties.

Op vlak van innovatie biedt de 8S een cabine met een groot volume, volledig opnieuw ontworpen. Tevens is er ook een nieuwe transmissie, de Dyna E-Power met dubbele koppeling. Deze biedt de voordelen van een continu variabele transmissie gecombineerd met de trekkracht van een mechanische transmissie. De commercialisatie van deze tractoren is al enkele weken bezig.

Dankzij zijn driepuntshef en aftakas kan de Robotti met traditionele werktuigen uitgerust worden.
Dankzij zijn driepuntshef en aftakas kan de Robotti met traditionele werktuigen uitgerust worden. - Foto: AgroNova

Robotti d’AgroIntelli, gepresenteerd door AgroNova

De Robotti is een autonome werktuigdrager met 4 wielen. Dankzij de standaard 3-punts hefinrichting en zijn aftakas kunnen er conventionele werktuigen aan gekoppeld worden. De landbouwer wordt geïnformeerd over de voortgang van het werk en kan dit direct visualiseren dankzij camera’s. Uitrusting met een RTK-gps zorgt ervoor dat deze robot over een grote precisie beschikt.

Het grote voordeel van de Robotti is dat hij perfect autonoom kan werken. Maar er zijn nog pluspunten: zo is hij steeds beschikbaar en heeft hij een laag eigengewicht.

Er zijn 2 versies beschikbaar: de eerste heeft één motor van 75 pk (Kubota) en kan enkel trekkracht bieden. De tweede versie beschikt over 2 motoren waarbij de tweede zorgt voor de aandrijving van de aftakas.

De Robotti kan nu besteld worden en dit jaar nog geleverd worden.

Hooibouw

Deze categorie is het uitgebreidst dit jaar met maar liefst 5 laureaten.

EasyCut F400CV Fold, gepresenteerd door Krone

Deze frontaal gemonteerde schijvenmaaier van Krone is een belangrijke nieuwigheid in dit segment. Het gaat hier over de eerste frontmaaier die hydraulisch toeplooibaar is voor wegtransport. We kunnen van een werkbreedte van 4,04 m genieten terwijl de transportbreedte op de weg minder dan 3 m is.

De Krone EasyCut F400CV Fold is de eerste frontmaaier met een werkbreedte van meer dan 4 m, die in transportstand smaller dan 3 m wordt.
De Krone EasyCut F400CV Fold is de eerste frontmaaier met een werkbreedte van meer dan 4 m, die in transportstand smaller dan 3 m wordt. - Foto: Krone

Tijdens het toeplooien wordt de aandrijving niet onderbroken en blijven de maaischijven hun positie naast elkaar behouden. De maaibalk wordt hydraulisch beveiligd als hij in werkpositie is. De zijwaartse beschermplaten worden naar boven toe geplooid voor wegtransport.

Dankzij de grote werkbreedte kan deze frontaal gemonteerde maaier-kneuzer het rendement van de maaicombinatie gevoelig vergroten. Dankzij de grote overlap tussen de front- en de achtermaaiers blijft er geen ongemaaide grasspriet achter; ook niet in bochten en op hellingen.

Deze maaier is reeds beschikbaar voor verkoop.

Dankzij een optische sensor kan SensoSafe het leven van dieren in het gras voor de maaier redden.
Dankzij een optische sensor kan SensoSafe het leven van dieren in het gras voor de maaier redden. - Foto: Pöttinger

SensoSafe, gepresenteerd door Pöttinger

SensoSafe van Pöttinger is een systeem dat dieren in het ongemaaide gewas opspoort. Hierdoor kunnen zij van de dood gespaard worden, maar wordt ook vermeden dat het voer bevuild wordt met hun kadavers. Het systeem is gebaseerd op een optische infraroodsensor, die speciaal ontwikkeld is om performant te blijven, ook in de volle zon.

SensoSafe is er in 2 versies. De eerste vindt toepassing bij achteraan de tractor gemonteerde maaiers. In dit geval wordt er een staaf met een sensor gemonteerd vooraan de tractor. Als deze een dier detecteert, zendt het een signaal naar de bestuurder, die zo nog de tijd heeft om zijn achtermaaier op te heffen. Een automatische versie, zonder dat de chauffeur moet ingrijpen, bestaat ook. De tweede versie gebruikt een staaf gemonteerd vooraan de frontmaaier en heft automatisch de maaier op als een dier gedetecteerd wordt.

SensoSafe wordt in de loop van dit jaar gecommercialiseerd.

De Strautmann Magnon CFS-opraapwagen heeft een pick-up met kunststof tanden.
De Strautmann Magnon CFS-opraapwagen heeft een pick-up met kunststof tanden. - Foto: Strautmann

Strautmann Magnon CFS, gepresenteerd door Joskin Distritech

De Strautmann Magnong CFS opraapwagen onderscheidt zich door zijn pick-up met kunststof tanden. Deze zijn horizontaal flexibeler en verticaal stugger. Zo rapen ze het gras beter op omdat ze zich beter kunnen aanpassen dan metalen opraaptanden aan de onregelmatigheden van de bodem. Ze zorgen voor minder slijtage en tandbreuk, maar het belangrijkste is dat ze het opgeraapte voeder minder met aarde bevuilen.

De CFS-rotor zorgt ervoor dat brede zwaden opgeraapt kunnen worden met minder vermogensbehoefte. De hydraulisch beweegbare voorwand van de laadruimte kan het materiaal beter verdichten en dat betekent op het einde van het vullen een extra laadruime van 5 m3.

Na enkele pre-seriemodellen begint de productie van de Magnon CFS dit jaar.

i-Dense past automatisch de persdichtheid aan, zonder interventie van de chauffeur.
i-Dense past automatisch de persdichtheid aan, zonder interventie van de chauffeur. - Foto: Kuhn

Kuhn i-Dense, gepresenteerd door Packo Agri

De rondebalenpersen VB 7100 van Kuhn zijn voorzien van het i-Dense systeem. Dit past automatisch de persdruk aan mede op basis van een vochtsensor. Parameters zoals het type gewas en de oogstomstandigheden worden mee in het systeem dat de persdruk bepaalt opgenomen. De persdichtheid van de ronde balen kan gevoelig verhoogd worden tot een druk van 140 kg/m3 in stro.

Een voordeel van het i-Dense-systeem is dat het werkt zonder interventie van de bestuurder. Eens deze het systeem heeft ingesteld, kan hij zich volledig op het besturen richten en de pers neemt de controle over de dichtheid van de balen over.

De Kuhn i-Dense-persen kunnen besteld worden.

SmartShift, voorgesteld door New Holland

New Holland introduceert op zijn Big Baler 1290 High Density grootpakpers de innovatieve SmartShift-versnellingsbak. Deze beschikt over 2 onder last schakelbare versnellingen. Bij de opstart van de pers draait de aftakas van de tractor aan een regime van 850 tr/min. De pers start op en het toerental van haar vliegwiel verhoogt steeds, ondertussen gaat de SmartShift-versnellingsbak automatisch van eerste naar tweede versnelling schakelen om uiteindelijk uit te komen bij een maximale omwentelingssnelheid van het vliegwiel en een aftakastoerental van 1.000 tr/min. SmartShift zorgt er dus voor dat de opstart van de pers geleidelijk aan gebeurt. Dit is beter voor de aandrijf-lijn van tractor en grootpakpers.

De SmartShift-transmissie beschermt de pers ook tegen overbelasting en bevat ook een rem. Zo kan de snelheid van de persplunjer afgeremd worden en in de meest ideale positie geplaatst worden voor een latere herstart. Deze voorziening kan ook dienen als noodrem en de plunjer op 8 seconden tot stilstand brengen.

De Big Baler 1390 High Density is reeds enkele maanden gecommercialiseerd.

Bodembewerking, zaaien en onkruidbestrijding

Drie machines werden bekroond in deze categorie.

Kuhn Smart Ploughing, gepresenteerd door Packo Agri

Met de Smart Ploughing voorziening, innoveert en integreert Kuhn sectiecontrole bij een ploeg. Dankzij geolocalisatie en een geïntegreerd systeem op niveau van de ploeglichamen, gaat iedere ploegschaar automatisch in of uit de grond op dezelfde denkbeeldige lijn. Dit levert werk van een betere kwaliteit op doordat overlap ter hoogte van de wendakker wordt vermeden en de gewasresten hier beter worden onder geploegd.

Met Smart Ploughing schakelt ieder ploeglichaam automatisch in en uit op één  uniforme lijn.
Met Smart Ploughing schakelt ieder ploeglichaam automatisch in en uit op één uniforme lijn. - Foto: Kuhn

Het arbeidscomfort op de kopakker wordt enorm verhoogd voor de chauffeur. Bovendien zorgt het automatiseren van het in- en uitzetten van de ploeglichamen ervoor dat de bestuurder zich enkel maar moet bezig houden met het besturen van de tractor.

De eerste leveringen van ploegen uitgerust met Smart Ploughing gebeuren in de loop van dit voorjaar.

Sulky Progress, voorgesteld door Joskin Distritech

Joskin Distritech presenteert de Sulky Progress een zaaicombinatie met 3 verschillende zaadbakken, die toch compact gebouwd is. Dankzij de 3 zaadbaken kan de machine in één werkgang, bijvoorbeeld een hoofdgewas, tussenteelt en meststof toedienen. De fabrikant paste universele zaaddoseerders toe, zodat alle gewassen gezaaid kunnen worden zonder dat zaaischijven vervangen moeten worden.

De Sulky Progress beschikt over 3 zaadbakken met ieder hun universele doseerder.
De Sulky Progress beschikt over 3 zaadbakken met ieder hun universele doseerder. - Foto: Sulky

De Wiso app van Sulky laat via de iPad toe om de machine te bedienen en af te stellen. Ook de afdraaiproef kan hiermee uitgevoerd worden via de tablet vanop de loopplank achteraan de zaaimachine zonder op- of af de tractor te moeten klauteren dankzij een wifi-verbinding tussen tablet en zaaimachine.

Deze zaaimachine is onmiddellijk beschikbaar voor verkoop.

XPower is een totale onkruidbestrijder die gebruik maakt van een elektrische stroom van  7.000 V.
XPower is een totale onkruidbestrijder die gebruik maakt van een elektrische stroom van 7.000 V. - Foto: AgXtend

XPower, voorgesteld door Ag-Xtend (CNH Groupe)

XPower is een elektrische onkruidbestrijder door een totale vernietiging van de vegetatie door elektrofysica. De werking berust op een elektriciteitsgenerator die achteraan de tractor in de hefinrichting is gemonteerd en aangedreven wordt door de aftakas. Deze wekt een stroom op van 220 V die naar de onkruidbestrijdingsunit vooraan de tractor wordt geleid. De unit vooraan bevat transformatoren die het werk opdeelt in secties en die de initiële spanning omzet in een werkspanning van 7.000 V. De spanning wordt via toepassingsplaten afgegeven aan de vegetatie die vervolgens afsterft.

Eerst werd een machine met een werkbreedte van 3 m ontwikkeld, andere varianten hebben ondertussen ook het levenslicht gezien. In juli kwam de XPS versie uit voor wijngaarden en boomkwekerijen. In september jongstleden kwam de XPU-versie die zich leent voor steden en gemeenten waar alternatieven worden gezocht voor de chemische onkruidbestrijding.

AgXtend commercialiseert XPower al enkele maanden.

TD naar JV

Meest recent

Meest recent