Startpagina Archief

Subtropische soja

in gematigd Vlaanderen?

Hoewel maïs nu niet meer weg te denken is in het Vlaamse landschap, was het dat enkele decennia geleden wél. Maïs kwam oorspronkelijk uit Midden-Amerika en vond doorheen de tijd zijn weg naar Europa. Hetzelfde verhaal lijkt nu op te gaan voor soja: eens in de subtropen, nu in onze gematigde streken?

Soja wordt door veel Vlamingen al vaak gebruikt in niet-Vlaamse gerechten. Het is ook een nuttig ingrediënt in producten zoals sojamelk en yoghurtalternatief. Sojaschroot, dat eiwitrijk is, wordt dan weer verwerkt in diervoeder. Deze toepassingen met soja maken ons echter afhankelijk van import vanuit Brazilië, de Verenigde Staten en Argentinië. Omdat duurzaamheid steeds belangrijker wordt, werd de vraag om soja te telen op Belgische bodem meer en meer actueel. Een subtropische soort in onze gematigde streek, de moeite om uit te proberen...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement

Actueel

Voir plus d'articles
Meest gelezen