Kint neemt alvast 3 jaar ervaring in de Champions League van de vleeswereld mee. Waar Ter Beke vorig jaar tekende voor een ontzagwekkende omzet van €509 miljoen, klokte Vion €5,1 miljard. Andersom kan wel gezegd worden dat de marges bij Ter Beke een stuk dikker zijn dan bij Vion. Ter Beke zit ook anders in elkaar. Hoewel het bedrijf probeert met conceptvlees meer waarde toe te voegen, is een groot deel van Vion nog altijd vooral het ‘wegzetten’ van tonnen.
Zware jaren
Kint leidde een ambitieus moderniseringsplan met een investeringsprogramma van €260 miljoen. Kint werd bij Vion geprezen om zijn ingetogen karakter, dat sterk contrasteerde met voorganger Michiel Herkemij, die net als Kint van buiten de vleessector kwam. Herkemij zette de onderneming qua strategie en organisatie wel op een goed spoor, aldus critici. Maar met zijn Amsterdamse bluf er niet in slaagde het respect van boeren te winnen en bovendien wist Herkemij niet uit een impasse met banken te geraken. Onder Kint kwam uiteindelijk wel krediet over de brug, zij het minder dan gehoopt.
Kint, van opleiding burgerlijk ingeneur, blikt terug op 3 zware jaren bij Vion. Kint kwam bij Vion binnen in een moeilijke periode. Na jaren van stormachtige groei, moest het bedrijf saneren. De Britse activiteiten, waarmee het bedrijf marktleider was, werden verkocht. Hetzelfde geldt voor een deel van het Duitse vleeswarenbedrijf en haar vaak zeer winstgevende divisie voor slachtbijproducten. Bij laatstgenoemde onderdeel hoorde ook het in België bekende Rendac, dat kadavers verwerkt.
Het bedrijf Vion - dat ook in Vlaanderen dieren inkoopt - is samen met ZLTO al een zoektocht gestart naar een opvolger van Kint, die in eerste aanleg buiten de onderneming wordt gezocht. Kint zelf zegt trots te zijn nieuwe commerciële ingangen te hebben gevonden voor Vion, en op duurzaamheidsvlak stappen te hebben gezet. Onder Kint werd ook proactief de burger opgezocht en werd een nieuw betalingssysteem voor varkenshouders opgezet.
Nadat in het geheim geschoten beelden dierenwelzijnsmisstanden bij een concurrerend slachthuis in Tielt bloot legde, zocht Kint de media op. Dergelijke misstanden horen niet, aldus Kint, en zijn bij een goede inrichting van het slachthuis niet nodig. Hij benadrukte dat in de Vion-slachterijen al camera’s hangen die door de voedselinspectie worden gebruikt, en liet onderzoeken of meer nodig is.
Ter Beke
“Ter Beke is voor mij een nieuwe uitdaging in mijn thuisland” zegt Kint in een verklaring van Ter Beke. “Ter Beke is actief in groeimarkten met mooie producten. De ambitie van Ter Beke is groot en de groeistrategie duidelijk. Ik kijk ernaar uit om, samen met het directiecomité en het management team, die ambitie waar te maken.”
Voor Kint betekent de overstap naar Ter Beke opnieuw een stevige druk, want de aandeelhouders verwachten elk kwartaal een uitgebreide rapportage en rechtvaardiging van het beleid. Tegelijk zit Kint dichter bij de operationele kant van het bedrijf, omdat Ter Beke als onderneming minder groot en dus overzichtelijker is. Voeten in de aarde: binnen Vion was al langer bekend dat Kint dat opnieuw wilde.
Ter Beke is gespecialiseerd in productie en verkoop van fijne vleeswaren en vers bereide gerechten vanuit 13 industriële vestigingen in België, Nederland, Frankrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf zit zo wat hoger in de waardeschaal en dichter bij de consument.
Als de algemene vergadering van aandeelhouders eind mei goedkeuring verleent, wordt Dirk Goeminne voorzitter van de raad van bestuur. Hij volgt daarbij Verbeke op, wiens mandaat afloopt.