Startpagina Archief

“De Duitsers wilden totale controle over productie en prijzen”

In september 1944 werd het grootste deel van België bevrijd van de Duitse overheersing. Hoe gaven de Nazi’s eigenlijk gedurende de bezettingsjaren vorm aan het landbouw- en voedselbeleid? We vroegen het historicus en onderzoeker Dirk Luyten. Een verhaal over België als netto-importeur, de Duitse controle over productie en prijzen en een verbazingwekkend grote zwarte markt.

De Tweede Wereldoorlog ligt 75 jaar achter ons. Toch zijn niet alle aspecten onderzocht, benadrukt historicus Dirk Luyten van het Rijksarchief / Cegesoma (Studiecentrum Oorlog en Maatschappij). Het gaat om het Belgische expertisecentrum over conflictgeschiedenis in de twintigste eeuw. Daarbij ligt de nadruk op de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Luyten richt zich in zijn onderzoek onder meer op de sociaal-economische geschiedenis, de economische...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement

Actueel

Kabinet Brouns wil goedkeuring ammoniakemissiereducerende technieken versnellen

Stikstof Op 1 juli publiceerde het WeComV (Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veeteelt) zijn finaal adviesrapport over de actualisering van de PAS-lijst ‘Deel 1: R1-vloersystemen’. Daarin stelde het de emissiereductiepercentages van een aantal vloersystemen voor rundveehouders bij. Veehouders kunnen diverse managementmaatregelen nemen om de stikstofuitstoot van hun bedrijven te reduceren.
Voir plus d'articles
Meest gelezen