Startpagina Archief

Euroclim-voeder

reduceert methaanuitstoot

Met een nieuw en innovatief veevoeder onder het label Euroclim biedt Arvesta een antwoord op de reductie van de methaanuitstoot. Bij vleesvee kan dit tot 30 % minderen, bij melkvee tot 15 %. Het veevoeder wordt van 100% Europese grondstoffen gemaakt, wat het aantal food miles aanzienlijk reduceert.

Leestijd : 2 min

Indien alle vlees- en melkkoeien in België dit Euroclim-voeder zouden eten, kunnen we een aanzienlijke impact hebben op de totale CO2-uitstoot van België. “We zouden op die manier namelijk 225.000 ton C02-equivalent uit de lucht halen, wat overeenkomt met de jaarlijkse CO2 -uitstoot van 130.000 auto’s,” vertelt Dirk Van Thielen, directeur diervoeding.

Aangepast voeder

Willen we de almaar toenemende wereldbevolking blijven voeden, dan speelt duurzaam geproduceerd vlees daar zeker een rol in. Arvesta wil haar verantwoordelijkheid hierin opnemen. “Het is onze rol om de boer de juiste oplossingen aan te bieden. En dat doen we met het door ons ontwikkelde Euroclim-veevoeder dat aangerijkt is met geëxtrudeerd lijnzaad. Dit zorgt voor een optimale vertering dankzij de verbeterde werking van de bacteriën in de pens. Hierdoor stoten vleeskoeien en melkkoeien respectievelijk tot 30% en 15% minder methaan uit.”

Ecologie en economie

Daarnaast heeft het Euroclim-veevoeder ook een invloed op de CO2 -uitstoot veroorzaakt door transport. Door enkel 100% Europese grondstoffen te gebruiken, is Arvesta niet afhankelijk van milieubelastend lange-afstandtransport.

“Het doel van dit Euroclim-gamma (beschikbaar via Aveve en Dumoulin) is om de voetafdruk op het milieu per geproduceerde l melk of kg vlees te verkleinen, en dit zonder verlies van prestatie en zonder meerkost voor de boer. We geloven dat wij met dit veevoeder deel kunnen uitmaken van de oplossing, door in te zetten op lokale grondstoffen en door de methaanuitstoot te reduceren, ” aldus Dirk Van Thielen.

Ines Theunis van Boerderij Fines uit Glabbeek, waar de persconferentie over dit nieuwe veevoer plaats vond, vertelt: “Onze runderen krijgen een basisrantsoen aangevuld met het Euroclim-voeder dat volledig bestaat uit enkel Europese grondstoffen, dat zorgt voor een verlaagde methaanuitstoot én een hoger omega 3-gehalte in het vlees. Zo komen we tot een smaakvol, duurzaam en gezond stukje vlees .”

Kanttekening

Een belangrijke kanttekening is dat de Vlaamse rundveesector zich nu reeds inzet voor het klimaat en het milieu. De rundveesector is verantwoordelijk voor ‘maar’ 5% van de totale broeikasuitstoot in Vlaanderen. In vergelijking met andere sectoren is dat niet slecht: de transportsector is verantwoordelijk voor 35%, gebouwen en huishoudens voor 30% en de niet-energie-intensieve industrie 13%. “ Maar dat neemt niet weg dat we altijd beter kunnen doen en hier ook zullen voor blijven ijveren”, besluit Dirk Van Thielen.

Actueel

Voir plus d'articles
Meest gelezen