Op een melkveebedrijf is de belangrijkste kost het voeder. “De efficiëntie waarmee voeder in melk wordt omgezet heeft dus een grote economische impact”, staat in de studie te lezen. De rendabiliteit verhoogt door de melkopbrengst te verhogen bij gelijke kosten of de kosten te verlagen bij gelijke melkopbrengst. “Aangezien het aandeel vaste kosten op een bedrijf daalt met een stijgende productie, is het verhogen van de melkopbrengsten de voornaamste factor om de rendabiliteit te verhogen.” Verder blijkt dat niet het maximaliseren van de voerefficiëntie maar wel het maximaliseren van het voersaldo de grootste bedrijfswinst oplevert. “Zolang een extra liter melk meer opbrengt dan de voerkost om ze te produceren, draagt ze positief bij tot de bedrijfswinst. In de praktijk zal de voerkost vaak stijgen naarmate meer voer nodig is. Er moet immers meer voer worden aangekocht of extra land, arbeid... worden ingezet.” Nog dit: naarmate de melkproductie per koe toeneemt, zal de efficiëntie van de productie verminderen. “Er zijn altijd meer nutriënten nodig om 1 lier melk extra te produceren. Het rantsoen zal bij een hogere melkproductie rijker en duurder zijn.”
VleesveeDe weegresultaten van zijn Belgisch witblauwe runderen zijn belangrijke bedrijfsgegevens voor veehouder Bruno Vanhaelemeesch uit Watervliet. “Rendabiliteit was tot aan de welgekomen prijsstijgingen van dit jaar lange tijd een grote uitdaging in het vleesvee. Wie de cijfertjes niet op orde heeft, haalt het niet”, vertelt hij.