Startpagina Archief

Hogere melkproductie: rijker en duurder rantsoen

Leestijd : 1 min

Op een melkveebedrijf is de belangrijkste kost het voeder. “De efficiëntie waarmee voeder in melk wordt omgezet heeft dus een grote economische impact”, staat in de studie te lezen. De rendabiliteit verhoogt door de melkopbrengst te verhogen bij gelijke kosten of de kosten te verlagen bij gelijke melkopbrengst. “Aangezien het aandeel vaste kosten op een bedrijf daalt met een stijgende productie, is het verhogen van de melkopbrengsten de voornaamste factor om de rendabiliteit te verhogen.” Verder blijkt dat niet het maximaliseren van de voerefficiëntie maar wel het maximaliseren van het voersaldo de grootste bedrijfswinst oplevert. “Zolang een extra liter melk meer opbrengt dan de voerkost om ze te produceren, draagt ze positief bij tot de bedrijfswinst. In de praktijk zal de voerkost vaak stijgen naarmate meer voer nodig is. Er moet immers meer voer worden aangekocht of extra land, arbeid... worden ingezet.” Nog dit: naarmate de melkproductie per koe toeneemt, zal de efficiëntie van de productie verminderen. “Er zijn altijd meer nutriënten nodig om 1 lier melk extra te produceren. Het rantsoen zal bij een hogere melkproductie rijker en duurder zijn.”

Actueel

Johan De Wilde, een Waalse varkenshouder met de blik op de toekomst

Varkens In een sector die constant evolueert, zoals de veeteelt, is het verstandig om ver genoeg vooruit te plannen, als je niet voor verrassingen wil komen te staan. Johan De Wilde, varkenshouder in Geldenaken (Jodoigne, Waals-Brabant), begrijpt dat maar al te goed. Met zijn nieuwe stallen heeft hij zich gericht op een heldere en modulaire indeling en ruimtebesparing, zodat hij en zijn dieren met een gerust hart de toekomst tegemoet kunnen gaan.
Voir plus d'articles
Meest gelezen