Startpagina Archief

Protealis focust op de duurzame en lokale teelt van peulvruchten

Na jaren onderzoek zetten Benjamin Laga en Jonas Aper een gedurfde stap in hun werk rond lokaal geteeld plantaardig eiwit. Met Protealis focussen ze op de teelt van peulvruchten.

Leestijd : 3 min

De missie van de 2 jonge ondernemers is om eiwitrijke gewassen zoals peulvruchten weer aantrekkelijk te maken voor de Europese boeren. Hun eerste focus is het ontwikkelen van eiwitrijke sojavariëteiten met een hoge opbrengst. Voor de spin-off is 6.000.000 euro startkapitaal opgehaald.

Toponderzoekers

Benjamin Laga wordt CEO van Protealis. Hij werkte als toponderzoeker in plantenbiotechnologie bij BASF en deed er internationale ervaring op, op het gebied van zaadbusiness en -innovatie. Jonas Aper stond aan de wieg van het soja-veredelingsprogramma van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en voedingsonderzoek (ILVO) en leidde dat de jongste 8 jaren in goede banen.

Met innovatieve veredelingstechnieken en zaadcoatings gaat Protealis op zoek naar nieuwe, goed presterende, lokale soja. “Tot nu toe is Europa niet sterk in eigen geteelde eiwitrijke gewassen, en dus afhankelijk van de import van soja uit voornamelijk Zuid-Amerika. De maatschappelijke en ecologische vragen rond die import zijn welbekend”.

Tegelijk vraagt onze samenleving in toenemende mate om plantaardige eiwitbronnen, liefst lokale en duurzame. Peulvruchten zijn een uitstekende bron van eiwitten.

Het is niet verwonderlijk dat Europese en Vlaamse beleidsmakers volop inzetten op een verschuiving naar lokale en plantaardige eiwitproductie. Lokale sojateelt kan een bondgenoot zijn van die ambitie. De huidige soja-variëteiten gedijen nog niet genoeg in onze bodem en klimaat.

Of ze zijn ontworpen om veel olie te bevatten, eerder dan een hoog eiwitgehalte te bezitten. Protealis gaat eiwitrijkere gewassen ontwikkelen die aangepast zijn aan de lokale omstandigheden en die een goede opbrengst geven, waardoor ze ook voor de landbouwer interessant worden.

“Concreet mikken we op sojavariëteiten met tot 46 gram eiwit per 100 gram, specifiek veredeld voor Noord- en West-Europese landbouwers, en geschikt voor voeding en voeder. Dat gaat een lokale productie bevorderen van plantaardige eiwitten, voor de snelgroeiende markten van vlees- en zuivelvervangers en voor duurzame diervoeding.”

Beide innovaties zijn door de jaren heen ontwikkeld en verfijnd in de publieke toponderzoekslaboratoria van professoren Jan Michiels (VIB-KU Leuven), Sofie Goormachtig (VIB-UGent) en Joke Pannecoucque en Isabel Roldàn-Ruiz (ILVO).

Jérôme Van Biervliet van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB): “Protealis is een perfect voorbeeld van ondernemerschap in het biotech-ecosysteem dat we vanuit het VIB willen stimuleren. Door samen te werken met het ILVO kunnen we veredelingsexpertise koppelen aan hoogtechnologisch onderzoek en zo een economische opportuniteit creëren. Mijn dank gaat uit naar de collega's in het team wiens intense toewijding essentieel was.”

6 miljoen euro

Joris Relaes (ILVO): “Het ILVO timmert al 10 jaar aan de weg naar lokale soja binnen de gehele agrovoedingsketen. We zijn opgetogen dat onze hoog gespecialiseerde soja-veredeling nu de kans krijgt om aanzienlijk te versnellen en echt in de markt naar valorisatie te zoeken. Het ILVO participeert in Protealis. Als publiek onderzoekscentrum hebben we constructieve, duidelijke, faire afspraken gemaakt met de spin-off.”

Onder leiding van durfkapitaalfonds V-Bio Ventures kon Protealis 6 miljoen euro kapitaal ophalen. Agri Investment Fund (AIF), Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), Estari Group, Globachem Group, Gemma Frisius Fund en het VIB stapten mee.

Lieven Vancoillie

Actueel

Inzetten op melken in de weide

Libramont Melken in de weide lijkt voor sommige boeren meer te zijn dan alleen een keuze: het is ook een manier van leven of een andere manier om naar hun werk te kijken. Regen of zonneschijn, de Waalse boer Thibault Gérardy brengt 4 uur per dag door in de weide met zijn koeien om deze taak uit te voeren. Dat gebeurt allemaal met zijn eigen machine, die hij geërfd heeft van zijn grootmoeder van moederskant.
Voir plus d'articles
Meest gelezen