Startpagina Archief

Principes van agro-ecologie

Leestijd : 2 min

Alain Peeters is al lang vertrouwd met de methoden van agro-ecologie. Hij adviseerde ook Felix de Bousies in zijn aanpak. “Agro-ecologie is in de eerste plaats samenwerken met de natuur in plaats van haar te bestrijden. Het is een terugkeer naar de wortels van de agronomie. We zijn de zorg voor de bodem en de rhizosfeer de afgelopen 60 jaar immers te veel vergeten. Het is geen ideologie noch politiek, maar een wetenschap. Agro-ecologie is gebaseerd op de imitatie van de natuur. Het is een andere manier van landbouw. De natuur wordt ingezet om de negatieve gevolgen van de landbouw op het klimaat en de biodiversiteit te verminderen. Het doel is lokaal voedsel te produceren van goede kwaliteit.”

Agro-ecologie vertrekt van een aantal principes die gevolgen hebben voor het landbouwsysteem en de gebruikte technieken. Peeters: “Bewerk en verstoor zo weinig mogelijk de bodem en behoud ook zo maximaal de organische stof. Bedek de bodem zoveel mogelijk, zodat deze beschermd is tegen zon en regen. Kies ook gewassen op basis van bodem, onkruidbeheer en stikstofbinding, bijvoorbeeld vlinderbloemigen, tijdelijk grasland en mengteelten. Kies ook gewassen die goed worden betaald in de lokale economie. Laat ze het liefst ook lokaal verwerken. Het inkomen voor de boer is trouwens een belangrijk punt in de agro-ecologie.” Peeters adviseert zo weinig mogelijk externe inputs en zoveel mogelijk diversiteit om de risico’s te spreiden. “Streef ernaar om kringlopen te sluiten. Vee heeft dus zeker zijn plaats in een agro-ecologisch systeem.”

Peeters benadrukt dat je de omschakeling stap per stap kunt introduceren op je bedrijf. “De verhoging van opbrengst per oppervlakte of per dier is niet de prioriteit, wel het inkomen van de landbouwer dankzij een passende verwerking en een goede verkoopsprijs.”

Ook Alain Peeters is erg tevreden met dit proefplatform, want er is nog heel wat werk aan de winkel. Dankzij de samenwerking op het terrein kunnen betere metingen, methoden en technieken ontwikkeld worden.

AV

Actueel

‘Waterbassin met 33.000 m3 water is een keiharde noodzaak’, meent Michael Schippers

Aardappelen De Zeeuwse akkerbouwer Michael Schippers heeft een akkerbouwbedrijf in Kamperland op Noord-Beveland. Hij is echt een akkerbouwer die houdt van zo efficiënt mogelijk werken. “Dus een zo laag mogelijke input en een zo hoog mogelijke opbrengst.” Hij ging anderhalf jaar naar het land waar zijn ouders ook een sterke band mee hebben, Canada, zowel om levenservaring op te doen als om te werken.
Voir plus d'articles
Meest gelezen