Uit cijfers van VLAM blijkt dat in 2020 elke Belg gemiddeld 3,9 kg diepvriesgroenten, 2,9 kg groenteconserven en 2,1 groenten in bokaal consumeert. Het begrijpelijk dat er op de binnenlandse markt geen groei te verwachten is.
Diepgevroren
De markt situeert zich dus vooral in het buitenland. Na een heel sterke groei vanaf de jaren 70 en 80 stabiliseerde in het laatste decennia de export van diepgevroren groenten uit België. Die export bedraagt de voorbije jaren 1,4 miljoen ton diepgevroren groenten, goed voor 1,2 miljard euro. De grootste afnemer van Belgische diepvriesgroenten blijft Duitsland, met bijna 300.000 ton, gevolgd door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De voorbije jaren werd voornamelijk groei genoteerd richting onder meer Nederland, Polen, Verenigd Koninkrijk, en in mindere mate richting de Verenigde Staten.
Conserven
De Belgische buitenlandse handel van groenteconserven ligt beduidend lager dan die van diepgevroren groenten. Er werd de voorbije jaren wel winst geboekt: van 190.821 ton in 2011 tot 192.794 ton in 2015 tot 290.337 ton in 2020. Ook hier is de voornaamste afnemer Duitsland, gevolgd door Nederland en Frankrijk. De Verenigde Staten en Canada importeren samen ruim 12.000 ton groenteconserven.





