Startpagina Archief

Goed op weg om juiste techniek te optimaliseren

De verwijdering van restaarde gaat niet alleen de handel en de verwerking aan, het is ook belangrijk voor telers om hun percelen probleemvrij te houden. Zo moet de grond vrij zijn van nematoden en zaden van probleemonkruiden zoals knolcyperus. Daarom werkt Flanders’ FOOD samen met meerdere partners aan projecten zoals ‘Restaarde Circulair’ om de technieken op punt te zetten.

Tarragrond of restaarde is de laatste jaren een alsmaar actueler begrip geworden. Het gaat om aarde die vrijkomt bij het triëren van aardappelen. Die grond kan ofwel droog zijn, wanneer afgezeefd, of nat, en heel divers zijn van samenstelling. Het kan gaan van leem, klei, zandleem, soms veel en soms weinig organisch materiaal…

Die grond komt in de fabriek los van de knollen. Het is een restproduct waarmee de verwerker of handelaar niet veel kan doen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het bij aardappelen gaan van 30 tot 70 kg...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement

Actueel

Droogkosten bij lage vochtgehaltes stijgen opnieuw

Granen De gemiddelde droogkosten voor granen zijn dan wel gedaald tegenover vorig jaar, maar bij lage vochtpercentages betaalt men opnieuw flink meer. Dat blijkt uit de ontvangstvoorwaarden voor inlandse granen van de oogst 2025, die recent werden gepubliceerd door sectororganisatie Fegra.
Voir plus d'articles
Meest gelezen