Startpagina Archief

Kippenkwekers starten hazelnootketen in Wallonië

De hazelaar, die oorspronkelijk uit Klein-Azië komt, vind je vaak in onze tuinen en op het platteland. Deze boom groeit spontaan zonder dat de mens moet tussenkomen. In België ziet men de hazelaar echter zelden in grotere aantallen in een boomgaard of plantage. Daar willen Benoît en Mélanie Genin uit Sart-Saint Laurent (Namen) verandering in brengen door een Belgische hazelnootketen te starten.

Leestijd : 4 min

Er zijn maar weinig plantages van hazelaars in het Waalse Gewest (1,93 ha in 2019). De eigenaars van deze percelen kunnen evenwel een regelmatige opbrengst aanbieden. Hun productie is hoofdzakelijk gericht op rechtstreekse verkoop (vrucht in de dop).

Een bijzonder product

De hazelnoot is heel aanwezig in onze eetgewoonten: chocopasta, pralines, energie- en chocoladerepen... Je kan ze natuurlijk ook los kopen, tot groot genoegen van de snackliefhebbers. Het is een uitstekend tussendoortje. Bovenop de lekkere smaak biedt deze noot ook voordelen voor onze gezondheid. De kern van de hazelnoot (zonder de schil en de dop) heeft een hoge energie-inhoud en een hoog oliegehalte.

De hazelnoot is rijk aan vezels, mineralen en aan vitaminen B6, C en E. Met een hoog eiwitgehalte zijn hazelnoten ook een goed alternatief voor vlees. De olie is van heel goede kwaliteit, want deze bestaat voor 90% uit onverzadigde vetzuren (vooral oliezuur en linolzuur). Geen wonder dat de consumptie ervan toeneemt!

Een keten ontwikkelen

De meeste hazelnoten die we in België consumeren, worden ingevoerd uit Turkije, Italië en Spanje.

Het oorspronkelijke idee van Benoît en Mélanie was om hazelaars te planten om een aangenamere kippenren te creëren voor hun biologische vleeskippen. Ze werden echter al snel enthousiast over de teelt van hazelnoten en ze overwogen om de plaatselijke markt te bevoorraden.

"Na talrijke vergaderingen en bezoeken ter plaatse (Turkije, Frankrijk en Italië), realiseerden wij ons dat wij met 4 ha hazelaars voor de kippenren de winstgevendheid niet konden garanderen als we deze wilden verwerken. We kwamen tot de conclusie dat we 20 ha moesten planten”, geeft Benoît Génin aan.

Dit gebeurde in het najaar van 2021, ook dankzij de steun en het advies van Pierre-Olivier Bonhomme, een bio-ingenieur gespecialiseerd in het planten van bomen en struiken. Het was een heel grote uitdaging, maar ze werden gerustgesteld door de literatuur en door de Franse en Italiaanse landbouwkundigen die ze ontmoet hebben en die bevestigden dat hazelnootboomgaarden in Wallonië productief zouden zijn.

"Ons doel is om een bijna complete hazelnootketen te starten in België, van het planten tot de verwerking. Door een atelier te bouwen zal de hazelnoot verwerkt en verbeterd kunnen worden. Het atelier zal beschikbaar zijn voor landbouwers en landeigenaars die ook met de hazelnoot aan de slag willen gaan. Daardoor kunnen we samen een nieuwe keten oprichten met een hoge toegevoegde waarde", vult Benoît aan.

In afwachting van de productie – ze moeten geduld hebben, want het zal 4 jaar duren! – hebben Benoît en Pierre-Olivier hun krachten gebundeld om een dienst aan te bieden die advies geeft en die hazelaars plant voor mensen die willen investeren of uitbreiden. “We kunnen voortaan mensen helpen om een hazelnootboomgaard te planten door hun ons materiaal en onze expertise aan te bieden. Wij staan voortdurend in contact met 2 Italiaanse landbouwkundigen, die reeds verschillende decennia experts zijn inzake hazelnoten", zegt Pierre-Olivier Bonhomme.

AgroNuts

Nieuwe investeerders starten niet zonder goede begeleiding. Elke projectaanvraag zal worden bestudeerd en geanalyseerd op zowel economische als agronomische aspecten.

De hazelaar heeft immers diepe en gezonde grond nodig om te kunnen groeien. Daarom moeten slecht gedraineerde of te zware bodems of bodems met een geringe waterreserve (oppervlakkige of overmatig gedraineerde bodems) vermeden worden. Hoewel de hazelaar bestand is tegen koude, vermindert late vorst van -4 °C de vruchtproductie.

Het is raadzaam om bijvoorbeeld de boomgaard te beschermen tegen de noordenwind door een haag te planten.

Benoît Génin: “We kunnen langskomen om de situatie van de percelen te analyseren en om een bodemonderzoek uit te voeren om te bepalen of de hazelaars goed zullen kunnen groeien en of ze noten zullen kunnen produceren. Wij zullen dan zorgen voor een gepersonaliseerde financiële analyse om ons een idee te kunnen vormen van de rentabiliteit van het project van de aanvrager. Door AgroNuts op te richten, wilde ik deze dienst versterken.”

De tweede stap bestaat uit het kiezen van de rassen, wat des te belangrijker is omdat de hazelaar niet zelfbestuivend is. Je moet de belangrijkste variëteit combineren met 2 of 3 variëteiten om deze te bestuiven. De richting van de bomenrijen en de ruimte tussen de bomen moet per geval bekeken worden om het onderhoud en de oogst gemakkelijker te maken.

“Alle planten die we importeren en leveren, komen van boomkwekerijen die gespecialiseerd zijn in de productie van hazelaars en ze hebben allemaal een plantenpaspoort. Elk ras is gecertificeerd", zegt Pierre-Olivier.

Van zodra de planten gekozen zijn, zal men de grond van het perceel moeten beginnen bewerken om de beworteling te bevorderen en om eventueel een irrigatie of drainagesysteem te installeren. Hazelaars houden niet van te veel of te weinig water.

Dankzij een precisie-gps en een getrokken planter kunnen Benoît en Pierre-Olivier nauwkeurig en snel planten. De ideale plantperiode is van begin november tot half maart.

Daarna biedt het team verschillende onderhoudswerkzaamheden (snoei-en, wieden, enzovoort) aan om een goede productie te garanderen.

En daarna?

De eerste hazelnoten kunnen ongeveer 4 tot 5 jaar na het planten geoogst worden. De oogst wordt uitgevoerd met gespecialiseerde machines. De hazelnoten moeten vervolgens gereinigd en gedroogd worden voor ze eventueel verwerkt zullen worden.

"We kunnen oogsten met onze eigen machines, ook bij andere investeerders in de productie van hazelnoten. We zullen klanten aanbieden om de noten te verwerken (schoonmaken, sorteren, pellen, roosteren, malen, enzovoort). Het eindproduct kan dan worden teruggestuurd naar andere hazelnotenproducenten of we kunnen hun oogst kopen. Dat is de keuze van de producent", zegt Benoît. Zijn project was de winnaar van de Agri-Innovation-award in 2021 en krijgt sindsdien veel steun .

Alain de Bruyn, Agri-Innovation (Acw)

Actueel

Lagere graanprijs maakt voeding goedkoper

Economie De wereldwijde voedselprijzen zijn in mei licht gedaald. Hogere prijzen voor zuivel en vlees werden gecompenseerd door lagere prijzen voor graan, suiker en plantaardige olie. Dat meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.
Voir plus d'articles
Meest gelezen