Met het EK in gedachte en de bijhorende ‘migratie’ van duizenden supporters tussen de verschillende tornooisteden voor ogen, breekt het angstzweet dan ook uit in onze varkenssector. De vorige AVP-haard in ons land had immers een zware economische impact. Het kostte bovendien veel tijd en moeite om onze export terug op de rails te krijgen.
De landbouworganisaties en ook brancheorganisatie PORK.be vragen dan ook een verhoogde alertheid aan onze grenzen om een nieuwe AVP-insleep te vermijden. Het Voedselagentschap ging nog een stapje verder. Ze vroegen via de media aan EK-supporters en andere reizigers om zeker geen Duits varkensvlees mee naar huis te nemen.
En zo komen we opnieuw bij de barbecue uit. Nu de zon eindelijk de weg naar ons land terugvond, kan het barbecueseizoen immers eindelijk van start gaan. Volgens een recente bevraging van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) vinden Belgen barbecueën namelijk een mooie traditie die niet mag verloren gaan. En blijkbaar zijn worsten daarbij het populairst op onze grill. Of het nu worst, andere vleesgerechten of groenten zijn, er is alvast genoeg keuze aan lekkere producten van eigen bodem.
Bij het neerpennen van dit edito moesten onze Rode Duivels hun derde match in de voorronde van het Europees Kampioenschap voetbal nog aanvangen. We gaan er maar van uit dat ze de volgende ronde hebben gehaald... #wirschaffendas! Ongetwijfeld werd/zal op menig supportersfeestje de barbecue (worden) uitgehaald. De producten van ‘onze helden op het veld’ verdienen daarbij zeker de hoofdrol.





