
Via infoborden kreeg je antwoord op vragen zoals: Heb je je ooit afgevraagd hoe gewassen worden geteeld? Hoe komen tarwe, aardappelen, maïs, suikerbieten en andere gewassen op je bord terecht? Hoe gebruiken herkauwers gras om kwaliteitsproducten zoals vlees en melk te leveren? Hoe en waarom is het gebruik van antibiotica in de veehouderij sinds 2011 met 62% gedaald?
Plantaardige en dierlijke productie werken samen
Het platform was het resultaat van de samenwerking van een 20-tal organisaties die de hele keten van de plantaardige en dierlijke productie vertegenwoordigen. Het trachtte bij iedereen bewustwording te creëren over de inspanningen die de keten levert bij het tot stand komen van een duurzame voedselproductie.
“We hopen zo dat je nog meer zal stilstaan bij het werk dat aan je maaltijden voorafging”, zei coördinator Jean-François Heymans bij de opening van het platform One Health. “Nieuw dit jaar is dat het platform Plantengezondheid nu ook samenwerkt met het platform Dierengezondheid en met enkele federale organisaties, zoals het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), de FOD Volksgezondheid, Sciensano en Amcra. Zo vormen we een coherent platform One Health. Dankzij deze samenwerking kunnen we écht een verschil maken: de gezondheid van onze bevolking en onze dieren beschermen, ons milieu behouden en de welvaart van onze landbouw en onze medeburgers voor toekomstige generaties garanderen.”
Twaalf partners vanuit de plantaardige sector werkten onder de noemer van het platform Plantengezondheid samen: BELFertil, Belplant, Belpotato, Confederatie van de Belgische Bietenplanters (CBB), Fegra, HandigindeTuin.be, Landbouw Service, Seed@bel, Subel (Tiense Suikerraffinaderij & Iscal), Vegaplan en Union des Agricultrices Wallonnes (UAW)/Fédération Wallonne de l’Agriculture (FWA). Het platform Dierengezondheid omvatte de 4 Waalse organisaties Comité du Lait (CdL), Union Professionnelle Vétérinaire, RumeXperts en Faculté de Médecine vétérinaire de l’ULg.
Samen in actie
“Deze samenwerking weerspiegelt perfect het thema van de beurs: ‘Onze landbouw, onze toekomst. Samen in actie!’, stelde Gisèle Fichefet, coördinator van het platform Plantengezondheid. “Ook dit jaar wilden we het concept ‘Van zaadje en weide tot bord’ benadrukken, dat alle stadia van de voedselproductie omvat, inclusief de gezondheid van planten en een duurzame productie van hoge kwaliteit.” Leonard Theron, coördinator van het platform Dierengezondheid, wees op de passie in de sector: “De ingrediënten van onze duurzame voeding worden verwerkt en verhandeld door vakmensen die gepassioneerd zijn door het beroep, en vooral door de zin om voor iedereen kwaliteitsvol voedsel te voorzien. Zo is bijvoorbeeld een pannenkoek het resultaat van de samenwerking tussen diverse landbouwsectoren.”
Federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) benadrukte in zijn speech het belang van de agrovoedingssector in België. “Dat is een van de belangrijkste sectoren van ons land. De voedings-industrie is ook de grootste werkgever van ons land. Dankzij deze performante industrie trekt België veel internationale grondstoffen en halffabrikaten aan, die gemaakt worden en vervolgens in België verdeeld of geëxporteerd worden. Onze Belgische knowhow maakt het verschil en daar mogen we trots op zijn.”