zelden rechtgezet

In het artikel wordt gezwaaid met de vele voordelen van plantaardige alternatieven, maar gelukkig worden ook de kwaliteiten van melk in de verf gezet door het Vlaams Instituut Gezond Leven. Melk is inderdaad niet hetzelfde als de witte drankjes die op basis van plantaardige producten worden gemaakt. Tot daar is er nog niet veel aan de hand. Iedereen geeft immers een eigen gewicht aan die voordelen en kwaliteiten, en maakt vervolgens keuzes.
Wat wél mis is – en niet zo ethisch – is dat die keuze beïnvloed wordt door nefast foute informatie. In het artikel krijgt de woordvoerder van ProVeg immers de kans om te beweren dat dieren in de reguliere agro-industrie vaak antibiotica toegediend krijgen én dat de restanten ervan in het eindproduct – dus bij de consument – terechtkomen. Deze foutieve bewering werd in het artikel jammer genoeg niet weerlegd, waardoor het door vele lezers gewoon als waarheid werd aanzien. Een online rechtzetting ten spijt, het kwaad is alweer geschied.
Veehouders willen weliswaar het liefst van al helemaal géén antibiotica gebruiken, maar, net als bij zieke burgers en niet te vergeten bij zieke huisdieren, worden ook in de professionele veehouderij antibiotica ingezet om zieke dieren te genezen. De voorbije decennia werd in de veehouderij al een ongelooflijke weg afgelegd om het gebruik van antibiotica te verminderen, onder meer door extra aandacht voor bioveiligheid. Veehouders en producten van dierlijke oorsprong worden hier vandaag de dag trouwens streng op gecontroleerd. Zo worden onder meer melkmonsters voor de kwaliteitscontrole – inclusief de mogelijke aanwezigheid van residuen van diergeneesmiddelen – genomen bij elke melkophaling. De melk van dieren in behandeling komt ook niet in het melkcircuit, maar die streng gereglementeerde aanpak haalt jammer genoeg zelden het reguliere nieuws.