Startpagina Archief

Misvormde

bietenwortels

Het Bieteninstituut (KBIVB) meldt dat er door de zeer natte omstandigheden van de voorbije lente, en als gevolg daarvan een afwezigheid van voldoende zuurstof in de bodem, in talrijke percelen aantastingen van zwartwortelrot veroorzaakt door Aphanomyces (‘Aphanomyces cochlioides’) worden waargenomen.

Leestijd : 1 min

Deze schimmelziekte tast de bietenwortel oppervlakkig aan, maar kan ook sterke wortelmisvormingen veroorzaken met een insnoering van de wortel onder het grondoppervlak.

De symptomen verschijnen in de vorm van zwarte vlekken op de bietenwortels, de epidermis van de biet die oppervlakkig gescheurd is met een kurkachtige textuur ter hoogte van de wortellijst, en (zwarte) necrose van de huid. Als de schimmel in een vroeg stadium de bieten aantast, kan de wortel volledig insnoeren en afbreken aan het grondoppervlak. Dit droge wortelrot blijft meestal oppervlakkig en dringt de wortel niet echt diep binnen. De kop van de biet en de wortelpunt zijn meestal minder aangetast.

De impact van Aphanomyces op de opbrengst is moeilijk in te schatten en is afhankelijk van het niveau van vervorming van de wortels en van de verliezen als gevolg van wortelbreuk tijdens de rooi. Aphanomyces heeft weinig invloed op de kwaliteit (suiker, extraheerbaarheid). De rasgevoeligheid wordt in de rassenproeven van het KBIVB gecontroleerd.

KBIVB

Actueel

Handelsakkoord is ‘slecht nieuws’ voor de Belgische voedingsindustrie

Actueel Het handelsakkoord dat de Verenigde Staten en de Europese Unie op 27 juli hebben bereikt, maakt een einde aan een lange periode van onzekerheid voor de Belgische voedingsbedrijven. Dat zegt Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, op 28 juli in een reactie. Toch wordt de importheffing van 15% als ‘slecht nieuws’ beschouwd.
Voir plus d'articles
Meest gelezen