Startpagina Archief

Een reis door de wereld

De aardappel is afkomstig uit de Andes – en meer bepaald uit de omgeving van

het Titicacameer, tussen Bolivia en Peru –

en werd van daaruit over vele landen verspreid.

De aardappel begon in 1622 de wereld te veroveren via de Canarische Eilanden. Daar werden de eerste plantages geïntroduceerd door de ‘conquistadores’. Op deze eilanden vindt men nu nog steeds 30 oude rassen met kenmerken die lijken op de inheemse rassen van de Andes.

Vanuit de plaats van waar hij afkomstig is, heeft de aardappel zich verspreid over de rest van Spanje, Portugal en Groot-Brittannië. Deze koninkrijken, die veel kolonies in hun bezit hadden, hebben de aardappel vervolgens verder vervoerd naar Noord-Amerika, Europa en...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement

Actueel

Landbouwers vinden vlot weg naar milieu- en klimaatvriendelijke praktijken

Milieu Ook dit jaar zetten Vlaamse landbouwers sterk in op milieu- en klimaatvriendelijke praktijken. Dat blijkt uit de aanvraagcijfers van 2025 van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Vooral de arealen van de beheerovereenkomst ‘bloemenakker’ (+142%) en de ecoregelingen ‘grasbufferstroken langs waterlopen’ (+77%), ‘éénjarige eiwitteelten’ (+32%) en ‘mechanische onkruidbestrijding’ (+30%) stijgen ten opzichte van 2024.
Voir plus d'articles
Meest gelezen