Kantelpunt bereikt
Volgens Gore heeft de rundvleesmarkt in heel Europa een kantelpunt bereikt, waardoor er een tekort aan dieren is ontstaan. De directe aanleiding zijn 2 ziektes (blauwtong en IBR) die voor minder dieren zorgden.
Onderliggend speelt dat de gemiddelde rundveehouder steeds ouder wordt en geen opvolgers heeft. Rundveehouders zijn vandaag de dag gemiddeld 60 jaar. “De stikstofproblematiek en strenge Europese regelgeving maken het bovendien ook steeds moeilijker voor boeren”, aldus Gore. Gevolg: een alsmaar kleiner aanbod. Zo waren er volgens Boerenbond tussen januari en de derde week van maart 20% minder slachtingen. “Tekorten zijn er nog niet, maar voor bepaalde producten zoals biefstuk wordt het toch nijpend.”
Voorlopig zijn het vooral de slachthuizen en snijderijen die volgens Febev de gevolgen dragen van de hogere prijzen. De verwachting is echter dat ook de consument dat zal beginnen voelen in zijn of haar portemonnee. “De consument zal moeten beseffen dat een kilogram vlees meer zal kosten”, zegt Gore. “In een weerbare keten moet iedereen op correcte wijze zijn kost kunnen verdienen.”