Startpagina Archief

Hoe lokale productie van eiwitgewassen opschalen?

Steeds meer Vlaamse landbouwers zetten in op innovatieve teelten, zoals veldbonen, soja, gele erwten en kikkererwten.

Zo zorgen ze mee voor een ‘eiwitshift’. Deze eiwitrijke gewassen verminderen de ecologische voetafdruk en bevorderen de biodiversiteit. Deze lokale teelt kent echter ook veel uitdagingen. Op een studiedag bij ILVO Plant werd hierop ingegaan.

Lokaal geproduceerd plantaardig eiwit speelt een groeiende rol in Vlaanderen, als duurzaam alternatief voor dierlijke eiwitten. Landbouwers ontdekken peulvruchten steeds meer als een veelbelovende teelt met een lage milieu-impact. Vorig jaar gaven ze iets meer dan 323 ha aan nieuwe eiwitgewassen (drooggeoogste erwten en bonen, sojabonen, quinoa en kikkererwten) aan in de verzamel-aanvraag. Dat is zo’n 80 ha meer dan in 2023.

Het lokaal telen van deze eiwitgewassen kent echter ook veel uitdagingen: rassen zijn niet aangepast aan onze...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement

Actueel

Kruising van Wagyu en Holstein levert mooie resultaten op

Libramont In rundvee bestaan er tal van rassen en kruisingen tussen rassen zijn zo oud als de veeteelt zelf. Soms zijn er toch verrassende, nieuwe kruisingen. De Waalse familie Pierard kruist systematisch Wagyu met Holstein en is heel tevreden met het resultaat.
Voir plus d'articles
Meest gelezen