Startpagina Actueel

PAS-panel bereidt nieuwe reglementering voor

Vlaanderen laat zich door een panel van experten bijstaan om de nieuwe PAS-reglementering voor te bereiden. “Parallel aan de werkzaamheden zal veel overleg volgen met de verschillende stakeholders, waaronder de Vlaamse industrie en de landbouwsector”, zegt bevoegd minister Zuhal Demir.

Leestijd : 1 min

Al tientallen jaren worstelt Vlaanderen met de neerslag van stikstof op haar kwetsbare natuurgebieden. “Dat leidt op veel plaatsen tot een achteruitgang van de natuurwaarden, een slechtere lucht- en waterkwaliteit, het uitsterven van belangrijke diersoorten en een verstoring van de biodiversiteit”, zegt Vlaams minister Zuhal Demir.

Voldoen aan uitdagingen én rechtszekerheid bieden

Het is volgens haar de bedoeling om zo vlug mogelijk een definitieve Programmatorische Aanpak Stikstof of zogenaamde PAS voor te kunnen stellen om het hoofd te kunnen bieden aan die uitdaging en rechtszekerheid te garanderen bij de verdere vergunningenverlening.

“Het voorbije jaar werden daarvoor al inspanningen geleverd en voorbereidingen getroffen. “Om ervoor te zorgen dat de definitieve PAS voor voldoende rechtszekerheid en effectiviteit zorgt, laat de Vlaamse regering zich nu bijstaan door een expertenpanel onder het voorzitterschap van Silvia Lenaerts, vicerector van U Antwerpen.” Het PAS-panel wordt nog aangevuld met een of meerdere Nederlandse experts.

Parallel aan de werkzaamheden van het PAS-panel zal veel overleg volgen met de verschillende stakeholders, waaronder de Vlaamse industrie en de landbouwsector, belooft Vlaams minister Zuhal Demir.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Landsbond Pluimvee vecht ministerieel besluit over kalkoenen aan

Pluimvee De Landsbond Pluimvee, de sectororganisatie voor pluimveehouders, heeft na overleg met de Vlaamse kalkoenenhouders, een verzoekschrift neergelegd bij de Raad van State tot vernietiging van het ministerieel besluit van 22 december 2023 van de Vlaamse regering tot vaststelling van de minimumvoorschriften voor de bescherming van kalkoenen.
Meer artikelen bekijken