Startpagina Actueel

45 gemeenten in Franse Ardennen onder toezicht na nieuwe uitbraak van vogelgriep

45 gemeenten in de Franse Ardennen zijn onder toezicht geplaatst na de ontdekking van een epidemische uitbraak van vogelgriep in de regio Grand-Est. Dat maakte de prefectuur die beperkende maatregelen heeft genomen zondag bekend.

Leestijd : 1 min

Rond het betreffende bedrijf is een zogenaamde "beschermingszone", in een straal van 3 km, en een "bewakingszone" binnen een straal van 10 km, vastgelegd. Het gaat om een bedrijf nabij Rethel, ongeveer 40 km ten noordoosten van Reims, zei de prefectuur in een verklaring. In de betrokken gemeenten zijn een reeks maatregelen van kracht.

418 uitbraken werden in Frankrijk bevestigd

Het gaat onder meer om het verbod op elk vervoer van pluimvee en eieren, verzamelingen van pluimvee op beurzen of markten en "elk vervoer van levende vogels vanaf de bestemming van de betrokken gebieden". Volgens het laatste rapport van het ministerie van Landbouw, gepubliceerd op vrijdag, zijn sinds december 418 uitbraken op nationaal niveau bevestigd door het referentielaboratorium Anses, waarvan er 406 betrekking hebben op boerderijen in het zuidwesten, voornamelijk eenden.

11 gevallen zijn ook geregistreerd bij wilde dieren onder een grote verscheidenheid aan soorten, waaronder ganzen, zwanen, buizerds en meeuwen. In totaal zijn sinds december in Frankrijk meer dan 2 miljoen boerderijdieren, voornamelijk eenden, geruimd in een poging de golf van besmettingen in te dammen. Het heel besmettelijke vogelgriepvirus is niet overdraagbaar op mensen.

Belga

Lees ook in Actueel

Poolse regering zegt dat akkoord over Oekraïense graaninvoer nog veraf is

Boerenprotest De Poolse regering heeft vrijdag 23 februari aan het Franse persagentschap AFP meegedeeld dat een akkoord over de Oekraïense graaninvoer nog veraf is. Poolse boeren blokkeren al weken de grensovergang met Oekraïne uit onvrede met opgeschorte Europese importtarieven en quota voor landbouwproducten uit het deels door Rusland bezette land.
Meer artikelen bekijken