Startpagina Actueel

Ferm lanceert de Appelbabbel voor een mentale opkikker

Ferm lanceert de Appelbabbel en breekt hiermee een lans voor meer tijd en echte aandacht voor elkaar. Hoognodig want de dagelijkse ratrace, en nu ook corona, stellen ons gemoed stevig op de proef. Het nieuwe ritueel zorgt voor een mentale opkikker en gaat stress en eenzaamheid tegen. Sabine Appelmans probeerde als allereerste een Appelbabbel uit, op het erf van fruitteler Karel Vaes in Hoepertingen.

Leestijd : 3 min

Met deze campagne nodigt Ferm iedereen uit om te appelbabbelen. Appelbabbels kunnen bijdragen tot meer geluk en tevredenheid in onze samenleving en zorgen voor verbinding, ook voor warme buurten. Het Nationaal Geluksonderzoek van de UGent en diverse signalen uit alle lagen van samenleving, tonen aan dat de coronacrisis fel inhakt op ons mentaal welzijn. Liefst 78% van de 18 tot 34-jarigen voelt zich eenzaam vandaag! Wie eenzaam is maakt veel meer kans om ongelukkig te zijn.

Heel toegankelijk ritueel

Daarom lanceert Ferm dit nieuwe en heel toegankelijke ritueel. Appelbabbels zijn geniaal door hun eenvoud. Een appeltje de tijd nemen voor een ouder, een vriend, kind, buur, collega of verwant. Klein geluk dat schuilt in een simpel gebaar: een appeltje schillen voor een ander en zo iemand aandacht geven. Want échte aandacht krijgen is een van de belangrijkste menselijke behoeften.

Kunnen bijdragen aan het geluk van anderen beschermt ons tegen ongelukkig zijn. Daarom is ook Sabine Appelmans helemaal gewonnen voor de Appelbabbel. “Oprechte aandacht hebben voor elkaar is zo essentieel! Nu zeker, maar ook los van corona. Elke conversatie wordt onderbroken door biepjes van smartphones, en het is moeilijk om daaraan te weerstaan en de focus te houden. Er echt zijn voor elkaar, dat moeten we opnieuw leren.”

Appelbabbel zorgt voor een stukje verbinding

De Appelbabbel lijkt haar daarvoor een ideale insteek. “Een echt positief signaal in deze sombere tijden! Je maakt op een eenvoudige manier tijd voor elkaar en merkt meteen wat het met je doet. Er zijn ook geen drempels: iedereen kan er zo instappen.”

Appels, en ander fruit van eigen bodem, spelen een centrale rol. Dankzij de stielkennis en passie van de Vlaamse fruittelers is er in Vlaanderen altijd een gevarieerd aanbod van de hoogste kwaliteit. De Appelbabbel zorgt dus ook voor een stukje verbinding met onze lokale fruittelers.

Fruitboer Karel Vaes: “Ik zag bij mijn plukkers hoe samen eten en voedsel delen een band smeedt. Zo groeide het idee om het schillen voor mekaar te promoten.” Karel loopt over van passie voor lekker fruit én in het bijzonder voor appels: “Er zijn zoveel soorten, smaken en modellen die nog niet gekend zijn. Vlaamse fruittelers zetten nu volop hun enorme stielkennis in voor toekomstige variëteiten.

6 februari: de grote Appelbabbelbak

Ferm nodigt iedereen ook uit om op 6 februari deel te nemen aan de Appelbabbelbak. Om appeltaart te bakken en een stukje te delen met een buur, vriend, kennis of verwant. De perfecte aanleiding voor een hartige Appelbabbel in putje winter. Hopelijk groeit 6 februari uit tot onze nationale Appelbabbelbak!

Ferm lanceert vandaag appelbabbel.be, een digitaal platform vol inspiratie voor appelbabbelactiviteiten en weetjes. Op appelbabbel.be vind je genoeg om een heel jaar te vullen zoals bloesemtochten, cultuur in de boomgaard, activiteiten met appels in scholen, bedrijven, in de kinderopvang en in de zorg.

Ferm staat voor kwaliteitsvolle kinderopvang, thuiszorg, kraamzorg, huishoudhulp, oppas zieke kinderen... en voor een inspirerend en invloedrijk vrouwennetwerk met 80.000 leden waaronder 7.800 boerinnen en 9.000 enthousiaste vrijwilligers.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken