Startpagina Granen

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.

Leestijd : 2 min

De tarwe bevindt zich doorgaans in stadium ‘2e knoop’ (stadium 32) en ‘derde knoop voelbaar’ (stadium 33).Ook de laat gezaaide tarwe bevindt zich ondertussen einde uitstoeling (stadium 29). In de verst ontwikkelde tarwe is het laatste blad zichtbaar (stadium 37).

Voet- en bladziekten wintertarwe

Oogvlekkenziektewerd op geen van de waarnemingsvelden waargenomen.

De verspreiding en evolutie van gele roest verschilt sterkt. Bij 36 % van de waarnemingen werd gele roest gevonden. Deze komt dus niet algemeen voor. Afhankelijk van de locatie breidde de aantasting afgelopen week niet uit. Op andere locaties was de uitbreiding opmerkelijk en is het nodig om te behandelen.

Bladseptoria komt algemeen voor. Zoals verwacht na de vele regen werd een uitbreiding van de aantasting vastgesteld. In functie van het stadium en/of de aantasting is behandelen nog niet nodig. Op de verder ontwikkelde tarwe, laatste blad zichtbaar, moet de situatie van dichterbij worden opgevolgd. Bij uitbreiding en in een verder ontwikkeld stadium kan behandeling nodig worden.

Witziekte komt niet algemeen voor. De evolutie ervan is plaatsafhankelijk. Op enkele locaties bleek de witziekte verminderd terwijl op andere locaties een duidelijke uitbreiding werd waargenomen. Slechts in een beperkt aantal gevallen is de behandelingsdrempel bereikt.

Bruine roest nam afgelopen week toe. Er zijn meer waarnemingen van bruine roest en de aantasting breidde uit. Deze uitbreiding zorgde er regelmatig voor dat de behandelingsdrempel bereikt wordt.

LGC

Lees ook in Granen

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken