Startpagina Edito

Edito: Huidhonger groeit, maar beurshonger stilaan ook

Om de 2 jaar is het voor de Vlaamse landbouwsector verzamelen geblazen op Agriflanders in Flanders Expo te Gent. Door de aanhoudende coronaperikelen werd jammer genoeg ook het jaarbegin zonder gezellige vakbeurs ingezet. Kunnen we alvast uitkijken naar een zomer met buitenbeursevenementen?

Leestijd : 2 min

Landbouwvakbeurzen zijn iets speciaals in ons land. Beurzen geven de bezoekers niet alleen een mooi overzicht van het aanbod bij de toeleveranciers, ze laten ook vergelijking van materialen en technieken toe. Op één plek verzamel je als bezoeker dus heel wat kennis. Tot zover niets speciaals… maar het aspect beleving en netwerken in een heel joviale sfeer, met een hapje en een drankje, is toch wel heel typerend voor onze beurzen. Vermits Agriflanders het nieuwe jaar aansnijdt, speelt dát laatste aspect hier natuurlijk extra mee. Voor de sector is dit immers hét moment om nieuwjaarswensen uit te wisselen.

De periode zonder beurzen laat zich echter meer en meer voelen. De eerste beursannulaties leken naast logisch voor de volksgezondheid, ook wel overkomelijk. Bestaande contacten tussen aanbieders en afnemers bleven nog – coronaproof – doorlopen. De weggevallen beurzen leken zelfs voor de deelnemende firma’s een flinke besparing. Prospecteren naar nieuwe klanten is nu echter veel minder evident. Een vakbeurs leent zich hier prima toe. Andersom kan je op een beurs als potentiële klant van de ene firma naar de andere dwarrelen om, zonder enige verplichtingen, informatie te vergaren. Je pikt nieuwe ideeën op en vergelijkt.

Nu iedereen al zo lang ‘in zijn kot’ zit, begint het ook op dat vlak danig te kriebelen. Digitale alternatieven – zoals ’s werelds grootste vakbeurs voor de dierlijke sector EuroTier deze week organiseert – vormen immers geen écht alternatief voor de fervente Vlaamse beursbezoekers. Zowel beursorganisatoren als firma’s en bezoekers kijken nu dus reikhalzend uit naar komende zomer. Onze grootste openluchtevenementen in de sector, zoals de Beurs van Libramont, Dag van de Landbouw en de Werktuigendagen, hebben alvast intussen hun werking terug opgestart. Zoals we van Gunther De Mey, event manager van zowel Agriflanders als de Werktuigendagen, vernamen, is dit niet evident. “Het kader waarbinnen we zullen moeten werken, is vandaag totaal niet gekend. Zelfs nu gevaccineerd wordt, zijn er nog heel veel onzekere factoren. Toch blijven we niet bij de pakken zitten. Voor de demonstraties hebben we bijvoorbeeld oogstbare gewassen nodig. Het teeltseizoen start binnenkort dus ook voor ons.” Laat ons dit positivisme delen en duimen voor een bijzondere beurszomer.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken