Startpagina Actueel

17 landen hebben markt voor Belgisch pluimvee gesloten

Door het vogelgriepvierus hebben 17 landen hun markt gesloten voor Belgisch pluimvee(vlees). Dat zegt CD&V-Kamerlid Leen Dierick op basis van een vraag aan minister van Landbouw David Clarinval (MR). Dierick is tevreden dat de MR-minister bevestigd heeft dat de getroffen pluimveebedrijven aanspraak kunnen maken op een vergoeding van het Sanitair Fonds.

Leestijd : 1 min

Sinds 13 november 2020 is het vogelgriepvirus aanwezig in België. Ondertussen werden er reeds drie besmettingshaarden vastgesteld met het hoog pathogene H5-virus bij pluimveehouders in Menen, Deerlijk en Dinant. Verder zijn er ook 22 besmettingen vastgesteld bij wilde vogels. Volgens CD&V-Kamerlid Leen Dierick doet België het in de strijd tegen het vogelgriepvirus beter dan bijvoorbeeld buurland Frankrijk. Maar dat betekent niet dat we "op onze lauweren mogen rusten", klinkt het.

De sanitaire regels moeten blijven gevolgd worden om een verdere verspreiding te vermijden. Intussen hebben ook al 17 landen (waaronder Rusland, Oekraïne, China, Zuid-Korea en Japan) besloten hun markten geheel of gedeeltelijk te sluiten voor Belgisch pluimvee(vlees). Die maatregel kan belangrijke gevolgen hebben voor pluimveehouders. Daarom is het volgens Leen Dierick belangrijk dat getroffen pluimveehouders gecompenseerd worden voor verplichte ruimingen.

Alle pluimveehouders die in de strijd tegen het virus moeten geruimd worden, kunnen aanspraak maken op een vergoeding van het Sanitair Fonds. "Ik ben zeer tevreden dat minister Clarinval het engagement neemt om de getroffen pluimveebedrijven binnen de 30 dagen te zullen uitbetalen om de geleden verliezen te compenseren", aldus Dierick.

Belga

Lees ook in Actueel

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken