Startpagina Edito

Edito: Het MAP correct toepassen, wordt een serieuze uitdaging

Dinsdag startte het nieuwe bemestingsseizoen. Het opstellen van bemestingsplannen is echter ingewikkelder dan ooit. En wie kan deze bovendien correct toepassen op het terrein?

Leestijd : 2 min

Momenteel lopen zowel bij de landbouworganisaties als bij onderzoeksinstellingen infosessies over MAP6 en zijn toekomstige varianten MAP6+ en MAP7. Wat we al wisten, werd nogmaals bevestigd: het wordt quasi onmogelijk om dit mestactieplan op het terrein toe te passen. De opgelegde, heel ingewikkelde, maatregelen zijn in de praktijk immers niet werkbaar. Er zijn veel te veel factoren om rekening mee te houden. Vanuit het veld meent men dat het 90 tot 95% van de landbouwers niet zal lukken om al die regels correct toe te passen. Probeer bijvoorbeeld maar eens om 20 eenheden stikstof over een hectare te strooien. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een wetgeving? Bovendien heeft geen enkele landbouwer vat op de klimatologische omstandigheden die wél een impact hebben op de nitraatgehaltes in bodem en water.

Nu het nieuwe teeltseizoen er aankomt, bestaat de vrees dan ook dat de controleurs van de Mestbank – als die de ingewikkelde regels al zelf correct kunnen interpreteren – zowat overal hun pen zullen bovenhalen om boetes uit te schrijven. Bij een eerste overtreding spreken we al onmiddellijk van een flinke som van 250 euro. Bij volgende overtredingen wordt dit een veelvoud ervan. Een boete betaal je nooit graag, maar zeker niet wanneer je machteloos tegen een situatie aankijkt en als je over geen haalbare oplossing beschikt…

De landbouworganisaties blijken machteloos, de vertegenwoordigers reageren intussen zelfs gelaten op de situatie. Minister van Omgeving Zuhal Demir toont immers helemaal geen begrip voor de aangevoerde argumenten. Ze drukt haar eisen door: de waterkwaliteit moét verbeteren, en het zijn de landbouwers die dit moéten realiseren. Het Mestrapport van de Vlaamse Landmaatschappij dat eind vorig jaar werd bekend gemaakt, toonde effectief ongunstige nitraatgehaltes. De sector beseft dit maar al te goed. Het stoort vooral dat een hele sector, die al heel wat inspanningen deed, wordt gestigmatiseerd, zelfs wanneer de individuele nitraatresultaten goed scoren.

Het is dan ook wrang om te moeten vaststellen dat er intussen grote jongens in het mestverwerkingscircuit zware fraude pleegden op kap van de landbouwers. Of zoals minister van Landbouw Crevits het verwoordde: “Misbruik of fraude is onaanvaardbaar. Het is een kaakslag voor de goedmenende boer die wél de regels volgt.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Edito: Vegetarische woordarmoede is tekenend

Edito Een collega-journalist gebruikte voor zijn edito steevast de mooie omschrijving ‘de hamvraag’. Het betekent letterlijk ‘de beslissende vraag’. Die hamvraag moeten producenten van vegetarische voeding zich toch stilaan stellen bij het bedenken van een aantrekkelijke naam voor hun vlees-lookalikes, niet?
Meer artikelen bekijken