Startpagina Aardappelen

Koudverneveling als veilige en efficiënte techniek bij aardappelbewaring

Verleden jaar was er wat ophef rond het verkeerd toepassen van apparatuur en middelen rond kiemremming en brandden 2 aardappelbewaarloodsen in Duitsland uit. Lieven Borms (expert van het gelijknamige bedrijf) wijst erop dat volgens hem koudverneveling van kiemremmers veiliger en efficiënter is.

De techniek van de warme verneveling, het zogenaamde ‘foggen’, berust op een procedé waarbij brandstof in een verbrandingskamer wordt verbrand. De warme verbrandingsgassen die hierbij ontstaan worden afgevoerd via een lange afvoerbuis, waardoor een krachtige, trillende luchtstroom ontstaat. Door het bestrijdingsmiddel op het einde van het uitlaatgas gecontroleerd vrij te geven, wordt het product uit elkaar getrokken en vormen er zich ultrafijne druppeltjes. Door de fijnheid van de deeltjes kunnen deze over langere afstand worden meegevoerd...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Aardappelen

Hoe presteerden de chipsrassen in 2023?

Aardappelen Vorig jaar was een opmerkelijk teeltjaar voor aardappelen. Toch slaagde het Landbouwcentrum Aardappelen (LCA) er opnieuw in om de prestaties van chipsrassen in Vlaanderen op te volgen. Binnen deze rassenproeven wordt de variëteit VR808 als referentie beschouwd.
Meer artikelen bekijken