Hoe de onkruidbestrijding in aardappelen aanpakken?

Akkerbouw

Een vooropkomsttoepassing blijft in aardappelen de basis voor een geslaagde onkruidbestrijding, ook al zagen we vorig seizoen door de droogte op veel percelen een tegenvallend resultaat.

Les chips de Lucien verwerkt 20 ton aardappelen per week om 5 ton chips te produceren. Foto: DJ

Les chips de Lucien: Wij gaan voor meer waarde en erkenning voor ons vakmanschap

Aardappelen

Sinds enkele maanden liggen ‘Les chips de Lucien’ met succes tussen de grote supermarktmerken. Wat die chips zo bijzonder maakt, is dat ze 100% natuurlijk en lokaal is en rechtstreeks verwerkt wordt door 3 neven die aardappelen produceren. Hun doel is om het meeste uit hun grondstoffen te halen en terug enige erkenning te krijgen voor hun werk.

De onderwatergewichten lagen dit jaar door de droogte hoger dan andere jaren en drijvers werden nauwelijks gevonden.

LCA beoordeelt frietkwaliteit uitstekend voor alle rassen

Aardappelen

In 2020 werden op 5 locaties in Vlaanderen rassenproeven aangelegd in het kader van het Programma Landbouwcentrum Aardappelen. Op 4 locaties werden proeven aangelegd met 11 nieuwe frietrassen. Hoewel de opbrengsten wisselend waren, was de frietkwaliteit op alle locaties uitstekend.

Restrain werkt met een generator die vloeibare ethanol omzet in ethyleengas.

Hoe kiemremming op basis van ethyleen toepassen?

Aardappelen

De toepassing van ethyleen als kiemremmer bij de aardappelbewaring groeit. De methode is geurloos en wordt momenteel toegepast in 40 landen op in totaal meer dan 2 miljoen ton aardappelen. Fernando Rubio Lòpez, ethyleenexpert en technisch manager bij Restrain, geeft enige duiding bij het product.

Omdat de loods voor minstens 48 uur gesloten zal blijven, check je het best ook de producttemperatuur voor de start.

Volg deze tips voor een succesvolle bewaring aardappelen

Aardappelen

Om de bewaring van aardappelen succesvol te doen verlopen, zorg je best voor een goede voorbereiding vooraleer kiemremmers toe te passen. Zo is een droge loods cruciaal. Ook tijdens en na de behandeling zijn er enkele aandachtspunten. PCA-onderzoekster Ilse Eeckhout geeft alvast deze tips mee.