Startpagina Aardappelen

Volg deze tips voor een succesvolle bewaring aardappelen

Om de bewaring van aardappelen succesvol te doen verlopen, zorg je best voor een goede voorbereiding vooraleer kiemremmers toe te passen. Zo is een droge loods cruciaal. Ook tijdens en na de behandeling zijn er enkele aandachtspunten. PCA-onderzoekster Ilse Eeckhout geeft alvast deze tips mee.

Leestijd : 3 min

Tijdens de bewaring van aardappelen worden kiemremmers toegepast. Opdat deze goed werken zijn er enkele aandachtspunten waar de landbouwer rekening mee moet houden. PCA-onderzoekster Ilse Eeckhout geeft er verschillende mee.

Voor de behandeling

De aardappelloodsen moeten droog staan, want de nieuwe generatie kiemremmers kan niet om met vocht en condens. Bij aanraking met vocht kunnen de kiemremmers agressief reageren, en dus schade berokkenen aan materialen. “Zorg voor een loods met een goede isolatie, dan vermijd je condens”, adviseert Eeckhout. Moet je drogen, dan doe je dat het best door goed te ventileren of het warmeluchtkanon te gebruiken kort voor de toepassing. Heb je mechanische koeling, dan zet je die het best 24u op voorhand af, omdat de onderdelen ook koud en nat kunnen staan.

Omdat de loods voor minstens 48 uur gesloten zal blijven, check je het best ook de producttemperatuur voor de start. “Doordat de loods gesloten blijft, zal de producttemperatuur licht stijgen. Breng de temperatuur vóór de toepassing wat lager, zodat de temperatuur zeker niet te hoog wordt”, tipt Eeckhout. “Zorg ervoor dat de loods voldoende afgedicht is en breng de interne ventilatie op gang kort voor toepassing. Zo heeft de luchtstroom zijn weg al gevonden.” Ze geeft dan ook mee dat een goed werkende ventilatie cruciaal is. “ De slaagkansen van de bewaring zijn hoger als de infrastructuur en ventilatie correct is.”

Zorg er ten slotte voor dat er niets in de loods staat dat niet nodig is, en zeker geen kwetsbaar of brandbaar materiaal. “Er zijn altijd brandbare materialen aanwezig in een loods, zoals isolatie, hout en pvc-buizen, dat kan je niet vermijden. We merken ook soms stro in de loodsen, en dat raden we dan weer wel af. Is het niet mogelijk om materiaal te verwijderen uit de loods, dek het dan af.”

Tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling moet er intern geventileerd worden op halve capaciteit, aangezien Biox-M en Argos een contactwerking hebben: de middelen hebben tijd nodig om contact te hebben met de kiemen. Hoge luchtsnelheden zijn dan afgeraden, een debiet aan 50% is voldoende. Voor 1,4 Sight is een debiet van 30-40% genoeg, omdat het product vluchtiger is en gemakkelijker overal in de partij gebracht kan worden. “Bovendien leiden hoge luchtsnelheden vaak tot condensatie van het product. Dat zie je bijvoorbeeld in de drukkamer, daar wordt het gas met hoge snelheid door de ventilator getrokken, en zie je vaak schade aan plastic materialen zoals lampenkappen.”

Na de behandeling

Na de behandeling laat je de interne ventilatie minstens nog een uur opstaan om het contact met de kiem te realiseren. “De mist moet zeker weg zijn, dat kan ook langer dan een uur duren”, geeft Eeckhout mee. De loods moet ook 48 uur na toepassing gesloten blijven, voor een goede werking. Aangeraden is 3 tot 4 keer per dag intern te ventileren.

Het fogtoestel moet na de behandeling goed gereinigd worden. Dat is de verantwoordelijkheid van degene die de toepassing doet.

Marlies Vleugels

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken