Startpagina Pluimvee

Variant van vogelgriepvirus overgesprongen op mensen in Rusland

Een variant van het vogelgriepvirus heeft in Rusland voor het eerst ook mensen besmet. Rusland bracht eind vorige week de Wereldgezondheidsorgasanitie (WHO) op de hoogte van de ‘belangrijke ontdekking’.

Leestijd : 1 min

Het H5N8-virus werd vastgesteld bij 7 mensen in een pluimveeverwerkend bedrijf in het zuiden van Rusland, waar in december vorig jaar al dieren werden getroffen door een uitbraak. “Er werden snel maatregelen genomen om de situatie onder controle te krijgen”, verklaarde Anna Popova, het hoofd van de Russische gezondheidsagentschap Rospotrebnadzor. “Deze variant van het virus verspreidt zich momenteel nog niet van mens op mens. Het is afwachten hoe snel mutaties ervoor zorgen dat dat wel gebeurt.”

In november vorig jaar circuleerde de H5N8-variant van het vogelgriepvirus al in 15 gebieden in Rusland. Tot nu geraakten enkel vogels en kippen besmet en ging men ervan uit dat het virus geen gevaar voor mensen vormde.

Popova: “De ontdekking geeft tijd aan de hele wereld om zich voor te bereiden, bijvoorbeeld met tests en een vaccin, voor het geval het virus gevaarlijker wordt voor de mens en het vermogen verwerft om zich van mens tot mens te verspreiden.”

Van een andere variant van het vogelgriepvirus – H5N1 – is bekend dat het mensen kan besmetten. De WHO benadrukt echter dat menselijke besmettingen met vogelgriep heel erg zeldzaam zijn en dat mensen die besmet geraakten altijd in contact gekomen zijn met dode of zieke besmette vogels.

Belga/AV

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken